Новий законопроєкт замінить прийнятий ще в 1971 році КЗпП. Також Кабінет міністрів України вже встиг схвалити законопроєкт про працю.

Так, у новому законі "Про працю" всього 98 статей і досить об'ємні прикінцеві положення, які вносять зміни або відміняють кілька десятків законів, в тому числі й чинний КЗпП.

Новий трудовий кодекс

У КЗпП збереглося:

  • Безстрокові трудові договори.
  • Заборона будь-якого примусової праці.
  • За призваними на строкову службу залишається місце роботи і посаду.
  • Не більше 40 годин робочого часу протягом 7-денного періоду. Однак для осіб, які зайняті важкими і шкідливими роботами, а також неповнолітніх встановлено 36-годинний робочий тиждень.
  • Мінімальна зарплата є гарантованою і не може бути зменшена.
  • Оплата праці за роботу в нічний час повинна бути вища мінімальної на 20%.
  • Перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець, інші – Фонд тимчасової непрацездатності.
  • Щорічна оплачувана відпустка становить не менше 24 календарних днів, а для неповнолітніх – 31 календарний день.
  • Оплачувану відпустку по вагітності та пологах не менше 126 днів, неоплачувана відпустка по догляду за дитиною – до 3 років.
  • Заборонено звільнення вагітних за винятком випадків ліквідації підприємства або смерті фізичної особи-роботодавця.

Новий трудовий кодекс

Зміни в КЗпП:

  • Докладний письмовий трудовий договір стає обов'язковим. На даний момент зазначено, що такий договір укладається, "як правило".
  • договір працівник може внести індивідуальні пропозиції щодо штрафів і компенсацій за порушення роботодавцем умов договору.
  • Скасовано необхідність отримання згоди працівника на його переведення на тимчасову або постійну роботу на тому підприємстві, де він працює, або на інше підприємство.
  • Випробувальний термін – не більше 3 місяців: 1 місяць – для робітників, до 3 місяців – для фахівців, до 6 місяців – для керівників.
  • Забороняється будь-яка дискримінація у сфері трудових відносин (раса, колір шкіри, стать, сексуальна орієнтація тощо) Забороняється будь-яке упереджене ставлення в сфері праці і мобінг (цькування), неоднакова оплата праці за аналогічну роботу.
  • Електронні трудові книжки.
  • Відпустку за свій рахунок – з 15 до 30 календарних днів.
  • Графік роботи: в межах 40-годинного робочого тижня можливе встановлення гнучкого графіка і віддаленої роботи.
  • Більше різновидів трудових договорів. Сенс їх у тому, що працівникові йде страховий стаж, який необхідний для виходу на пенсію.

Новий трудовий кодекс

Популярні новини зараз

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб

Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

Нові види трудових договорів

Терміновий – може бути укладений на строк не більше 5 років. Його укладають з працівниками таких професій, як: викладач, артист, журналіст, спортсмен, а також з керівниками. Це дає право звільнити, наприклад, старого артиста або "вигорілого" журналіста.

Короткостроковий – на термін до 2 місяців.

Сезонний – для виконання сільськогосподарських робіт, у сфері туризму, послуг.

З нефіксованим робочим часом. Цих договорів не може бути більше 10% від загальної кількості.

Учнівський – для студентів вузів і коледжів.

З домашнім працівником – найняти няню, куховарку, домробітницю і т. д.

Новий трудовий кодекс

Оплата праці та звільнення

Встановлена доплата за роботу у важких, шкідливих і небезпечних умовах праці (не менше 4% від зарплати).

Скасована натуральна оплата праці за рішенням роботодавця, лише грошима.

Вводяться різні терміни попередження про майбутнє звільнення: для відпрацьованого менше 6 місяців – за 15 днів, рік і більше – за 30 днів, 5 років і більше – 60 днів, понад 10 років – 90 днів.

Працівника можна звільнити негайно, без його згоди, але сплативши йому подвійну зарплату, наприклад, не за два місяці, а за чотири місяці вперед.

Працівника можна звільнити без його згоди, якщо він хворіє не лише 120 днів поспіль, але і понад 150 протягом року. А також якщо він 10 днів не був на роботі з невідомих причин.

Працівник може вимагати звільнення за строковим трудовим договором з пред'явленням доказів, якщо роботодавець не виконує умови договору.

Виключені такі статті як звільнення за прогул, поява в нетверезому стані або під впливом наркотиків, крадіжки. Це розцінюється як порушення трудового договору.

Новий трудовий кодекс

Профспілки

Так, Міжнародної конфедерації профспілок (ITUC) вважають, що якщо він стане законом, то позбавить працівників правового захисту і занадто розширить повноваження роботодавців.

Головними наслідками прийняття Кзпп, на думку профспілок, стануть:

Експерти

Експерти відзначають як плюси, так і мінуси даного законопроекту.

"Я не бачу в новому законопроекті додаткових норм, які дозволяють звільнити працюючого співробітника. Але є неприємні моменти для тих, хто багато хворіє. Це норма про звільнення без згоди працівника, якщо він перебував на лікарняному 150 і більше днів у році. Зараз можна звільнити людину, хворіє 4 місяці, але поспіль. Тобто можна прохворіти 119 днів, вийти на день на роботу і знову піти на лікарняний. Виключені статті про звільнення за прогул, пияцтво, злодійство, невиконання своїх обов'язків, як я розумію, будуть вважатися порушенням трудового договору, і на цій підставі працівник може бути звільнений", - сказав президент Всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторія Липчанський.

Спірним вважає експерт нововведення про те, що працівника треба попереджати про звільнення в залежності від терміну роботи.

"Нечітко прописано... Виходить, що роботодавець за своєю ініціативою має право розірвати трудовий договір без пояснення підстав, але виплативши працівникові підвищену компенсацію. Якесь всеосяжне право звільнити будь-якого, незрозуміло з якої причини. Але роботу можна знайти за день, а можна і не знайти за рік. Знову ж таки – чому працівник може попередити за два тижні, що він хоче звільнитися, а роботодавець позбавлений такого права? Зараз така практика теж діє, називається "за згодою сторін", але без виплати компенсації", - пояснила Липчанський.

Новий трудовий кодекс

На думку експерта, можливість переведення працівника на інше місце роботи без його згоди є занадто жорсткою. А от письмовий трудовий договір – це плюс, так як в ньому розписані права і обов'язки сторін.

Також, за її словами, до позитивних моментів можна віднести врегулювання фактично існуючої практики віддаленої роботи, гнучкого графіка робочого часу. Це дозволить повноцінно працювати жінкам в "декреті", особам з інвалідністю, фрілансерів та іншим.

"Сказати, що проект поганий, не можна, але треба депутатам над ним попрацювати, тому можливе розгляд документа за спрощеною процедурою – не найкраща ідея", – резюмувала Липчанський.

Набагато більш жорстку позицію зайняв член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Ніде в світі ніхто не дозволяє таких вольностей щодо найманих працівників, які хоче влаштувати український істеблішмент. Візьмемо договір з нефіксованим часом роботи. Якщо роботи немає – працівнику нічого не платять. Але якщо її, навпаки, занадто багато і треба встигнути в строк, то працівникові доведеться гарувати 24 години на добу, інакше якщо він не встигне, то йому не заплатять або заплатять менше! Такі приклади можна навести ще. Та й сам трудовий договір не стандартизований, в ньому роботодавець напише, що захоче. І якщо працівник не згоден – його просто не візьмуть, знайдуть більш зговірливого", - обурений Пендзин.

Він стверджує, що новий законопроєкт порушує діючий принцип трипартизму.

Нагадаємо, що Тимофій Милованов підготував нове трудове законодавство, що Кабмін вже затвердив.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці готують повстання проти нового трудового кодексу.

Також портал Знай.ua писав, що в Україні планують запровадити новий формат трудових книжок.