Дата свята М'ясоїд припадає на період, коли православна церква дозволяє споживати м'ясо після тривалого Різдвяного посту (правда, традиційний піст по середах і п'ятницях не скасовується). Інші назви свята: «Домочадців день», «День Агафія і Домни», «Ніканор», «Дорофей».

З цього дня наші предки починали більше їсти м'ясо, так як до Різдва забивали худобу і була купа м'ясних страв і ковбас. Їжу обов'язково потрібно посолити заговоренною сіллю. Народні повір'я свідчать, що тоді в родині буде мир і спокій, без конфліктів.

9 січня закопували кілки на гірці біля будинку, а от сьогодні треба було піти до них, пов'язати на них клаптики матерії і загадати бажання. Є повір'я, що тоді воно здійсниться.

Народні прикмети на 10 січня

Дівчата та хлопці збиралися разом, розповідали казки, співали, ворожили. Молодь придивлялася один до одного, бо скоро починався сезон весіль. А старше покоління прославляли. Матері і батькові потрібно сісти на чолі столу, їм говорять гарні слова, дарують подарунки. Зазвичай для матері варто підготувати хустку, а батькові – теплі шкарпетки. Ну і звичайно ж тривали святочні колядки та гуляння.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

Що потрібно зробити в повний місяць 10 січня 2020 року

В цей день дуже правдиві всі астрологічні прогнози і різні передбачення. Так що можете довіряти всій подібної інформації, особливо про майбутні труднощі. День ще відмінно підійде, щоб зайнятися своїм внутрішнім станом: подивіться мотиваційні відео, цікавий фільм або почитайте книгу, помедитуйте або займіться йогою. А ароматичні свічки і пахощі допоможуть вам налаштуватися.

Свята 10 січня, фото: today.ua

Ще це хороший час, щоб сісти на дієту або просто влаштувати собі розвантажувальний день. Займіться плануванням меню або купіть продукти, щоб наповнити холодильник. Але холодної рідкої їжі краще уникати. У повню добре прибирати будинок, створювати в ньому затишок, комфорт і облаштовувати побут. А генеральне прибирання допоможе звільнити голову від поганих думок.


Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.