Поки світ не занурився в комп'ютерній ері і у всіх інноваційних технологія, то ми і гадки не мали, що собою являє значок @ і що він має народну назву собачка. При цьому офіційна назва такого символу звучить як «комерційний ет», але звучить абсолютно безглуздо і навіть абсурдно, а ось як собачка його запам'ятали і дорослі, і діти. У матеріалі ми докладніше розповімо звідки пішла така назва і як цей знак називається в різних країнах.

Історія знаку @

Якщо розібрати детально, то стає ясно, що сам знак @ є типографським символом у вигляді малої літери «а», яка знаходиться в незамкнутому колі.

З американського джерела звідки і пішов знак @, різні діячі намагалися перевести цей знак на інші мови. Початкові спроби були ще в 90-их роках минулого століття. Варіантів перекладу було кілька і всі вони досить смішні і забавні: «кракозябра», «карлючка», «жаба», «вухо» та інші.

Як бачимо на сьогоднішній день з роками всі ці назви розгубилися і забулися, тільки «собака» міцно закріпилася у свідомості людей.

В кожній країні символ @ перекладається по різному

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Дивлячись на символ @ дійсно є асоціація, що значок нагадує скручену калачиком собаку. В англійській мові основне зображення цього символу в буквеній формі позначається як at.

Є ще одна версія звідки пішов і з чим пов'язаний такий знак. Справа в тому, що роками раніше, існувала простенька комп'ютерна гра під назвою Adventure.

Занурюючись в цю гру, учасник міг подорожувати по лабіринту, де йому доводилося вступати в битви з войовничо налаштованими тварюками.

Але з огляду на той факт, що раніше не було крутої графіки і красиво збудованих елементів, то сама гра була текстова, а монстри, скарби і сам гравець позначалися за допомогою різних символів. Так, ось в цій грі був пес, який в якості розвідника допомагав своєму господареві, і пес позначався саме цим знаком - @. Так, що цілком ймовірно, що саме ігровий пес і послужив поштовхом до такої назви. Про гру зараз вже мало хто навіть згадає, але позначення живе і активно використовується.

Занурюючись в реалії сучасного життя, зараз ми бачимо, що такий значок став невід'ємним елементом в адресі електронної пошти.

Але і до того, як світ занурився в інноваційні технології знак собаки теж існував і це було на американській друкарській машинці. Цей знак тоді входив в розкладку машинки і сам значок застосовували для комерційних розрахунків.

А ось яка історія первісного походження символу собаки - ось де справжня таємниця і лише здогадки. Так, що які генії першими назвали собаку собакою не ясно, та назву люди підхопили швидко і закріпили в головах.

Один з лінгвістів в своїх виступах і творіннях стверджував, що символ @ не з'явився сам собою, а його придумали монахи, які стали використовувати знак в якості скорочення латинського ad, що означало «на», «в», «по відношенню до чого-небудь». Власне, і зараз його використання дуже схоже якщо порівнювати з древніми ченцями.

Є й інша думка, згідно з якою ще в записах, датованих 16-м сторіччям такими собаками, замінювали слово амфора. Наприклад, фраза в листі могла звучати так: «Ціна однієї @ вина».

Це судження підтверджується ще і тим, що іспанці і португальці на території, яких і були знайдені і досліджені ці письмена донині в емейл листах називають цей знак як амфора.

Як до цього знаку відносяться в інших країнах

В інших країнах знак @ має свою назву, найчастіше ці назви пов'язані з зоологією.

Для жителів Польщі цей знак означає «мавпочка», греки називають його «уточкой», корейці «равликом», угорці «черв'ячком», фіни називають його «котячим хвостом», вірмени як жителі України і Росії називають «собакою», але у них прижилося більш м'яка назва «песик».

Втім, не всі країни для позначення цього символу використовують зоологічні назви.

Так, наприклад, в Ізраїлі символ має назву «штрудель», а на території Чехії і Словаччини символ називають «рольмопс», що в перекладі означає «оселедець під маринадом» (чимось нагадує нам салат «оселедець під шубою»!)

На звання самої креативної назви можуть сміливо претендувати серби, які називають цей символ як «Божевільна А».

Відзначилися також і китайці, точніше одна з їх сімейних пар, які після народження дитини дали йому ім'я «а в колі», як і називається у них цей знак. Ймовірно, батьки дитини не на жарт захопилися технологічним процесом і цей знак є показником інноваційної технології, ось і вирішили, що і дитина, що має таке ім'я по життю, буде мати успіх і благополуччя.

Як і де використовується знак собаки

Ще в 2004 році міжнародним союзом електрозв'язку була введена азбука Морзе в якій символ @ використовувався в якості знаку, для передачі адреси електронної пошти. І зараз ми бачимо, що будь-яка електронна пошта, байдуже належить вона підприємству або ж просто частній особі, все одно там є символ @, який ставиться перед ресурсом, на якому зареєстрований майл.

Вищезгаданий символ активно використовується для того, щоб відокремити ім'я користувача, тобто його обліковий запис від назви домена.

Варто згадати, що вперше електронного листа з використанням знака «@» було відправлено в 1971 році. Електронна пошта існувала і раніше, але саме з того року стали використовувати знак як роздільник імені та домену.

Символ дійсно схожий на пса який завернувся калачиком, shkolazhizni

Зараз в соціальних мережах, наприклад таких як twitter, Instagram і в месенджерах, як Telegram знак собаки використовують як позначення імені користувача. Тобто можна сміливо сказати, що @ використовується як альтернатива хештегам.

Є такі організації, які використовують @ як символ для проведення свого внутрішнього листування.

На будь-якій клавіатурі такий знак собаки розташований разом з цифрами на верхній смузі. Знак собаки «@» розташований на одній клітинці разом з цифрою 2, щоб його надрукувати в ворді або ж в блокноті, то користувачеві необхідно перейти на англійську мову і одночасно затиснути клавішу «shift» і цифру 2, тоді перед очима і з'явитися маленький, але такий багатозначущий символ @.

У деяких країнах і мовах, зокрема в Іспанії або Італії в неформальній листуванні використовують знак @, замість букви «о». Це застосовується в тому випадку, коли необхідно зробити речення нейтральним, тобто не виділяти конкретної людини.

В Європі навіть створили і офіційно зареєстрували такий дорожній знак, який позначає, що в цьому місці є публічний доступ до Інтернету. Найчастіше як дорожній знак, його встановлюють біля торгових і бібліотечних центрів.

У такій науці як хімія, цей знак використовується для написання формул.