В церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Нікона Печерського (ігумена Києво-Печерської лаври) і преподобного Данила Стовпника (подвижника). Інші назви свята: «Нікон», «Нікон Сухий Печерський», «Данило», «Данило і Лука».

Нікон був сином багатої і знатної сім'ї в 11 столітті. У юному віці він навчався у святого Антонія, який був засновником Києво-Печерської лаври. Потім пішов в іншу обитель в Тмутаракані. Люди хотіли присвятити себе такому ж життю, як і цей мовчазний чернець, тому збиралися біля нього. Так що згодом заснували новий монастир, а Нікон вирушив до Києво-Печерської лаври. Хоча пізніше він повернувся в той монастир і став його ігуменом.

Народні прикмети на 24 грудня

чого не можна робити 24 грудня

У цей день заборонено виходити з дому без потреби. Вважається, що на вулицях бродить різна нечисть. Зазвичай вона показується у вигляді хуртовин, але це можуть бути і відьми, які своїми мітлами створюють заметілі. Якщо вийти на вулицю, то нечиста сила може схопити вас і не відпустити.

Також сьогодні католицький Святвечір. Тому є свої заборони: ввечері не робіть нічого по дому, не можна полювати і рибалити, ворожити і гадати, сідати за стіл в старому або брудному одязі, лаятися, сваритися, пити алкоголь.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Католицьке Різдво, фото: Rsute

Приказки і прикмети

  • На Нікона промені сонця догори спрямовані – очікується холоднеча; донизу – прикмета до заметілі.
  • Хмарно буде, якщо 24 грудня кипляча їжа з горщика виливається.
  • Ворони в Ніконов день перелітають з місця на місце і не можуть знайти, де переночувати, – прикмета, що буде буря.
  • Злі морози будуть, якщо білки в одному дуплі туляться.
  • Шум, що виходить від дороги під час руху транспорту, голосніше звичайного – можна чекати тепла
  • Сороки 24 грудня скрекочуть голосно – прикмета до похолодання.
  • Кіт у Ніконів день лізе на піч, а собаки в будку – захурделить.
  • Скільки снігу на Нікона, стільки буде трави навесні.
  • Народжені 24 грудня завжди досягають бажаного. У них ніколи не буває проблем з грошима – вони самі до них в руки йдуть.

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.