Комітет Верховної Ради отримав 4,5 тисячі поправок до законопроєкту і шукає компроміси.

Так, 12 об'єднаних територіальних громад вже досліджують свої ресурси і вчаться заробляти на них. Про це повідомляє hromadske.

Земельна реформа

Чия земля?

Земля в Україні може бути приватною, державною і комунальною власністю. Державі до 2018 року належала вся земля сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

У рамках децентралізації уряд з початку 2018 початок передавати ці землі у комунальну власність громад. Втім, протягом двох років громади отримали трохи більше 2 млн. га з 10.

Популярні новини зараз

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Передавати землі почали після урядового розпорядження. Сама процедура має багато етапів. Повинні провести інвентаризацію земель та розробити необхідну документацію із землеустрою. Проте, документи на землю в Держгеокадастре зберігаються переважно в паперовому вигляді, а наявні дані містять неточності і помилки.

Земельна реформа

У Верховній Раді прийняли законопроект №2280, який дає громадам право самим проводити інвентаризацію своїх земель, робити план розвитку і надалі керувати територіями.

"Основна ідея в тому, що громада сама стверджує розвиток села. Вона сама буде визначати, де в них будуть заводи, школи, кар'єри і дитячі садки", - пояснює голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

У загальному громади повинні отримати приблизно 8 млн. га землі.

Сонячна громада

На крайньому сході Дніпропетровської області розташувалася Межевська селищна територіальна громада. Нещодавно громада збільшила свій бюджету майже 13 млн. грн в рік за рахунок сонячних панелей.

Цього вдалося досягти в рамках пілотного проекту, який профінансувало американське агентство USAID.

Сонячні панелі в Межівський громаді займають 200 га землі. Однак зараз без дозволу райдержадміністрації ніякого проекту бути не може.

"Якщо земля сільськогосподарського призначення, а ми хочемо землю для енергетики, то треба розробити детальний план забудови. Його повинен затвердити глава адміністрації, а потім уже інвестор отримає висновок архітектора про відповідність земель містобудівної документації. Після цього можна реєструвати ділянку з новим призначенням", - пояснює Володимир Зражевський.

Земельна реформа

Повний контроль

Сільськогосподарські землі можуть бути під лісом, болотом, дорогий або забудовані приватними особами. Чимало таких ділянок виявили в Паланском об'єднаній територіальній громаді.

"Ми знайшли дуже багато розбіжностей між тим, що подає Держгеокадастр, і тим, що ми маємо по факту. Було багато неврахованих земельних ділянок, або мають по два власника... Є землі, які за документами не приносять суспільству ні єдиного податку", - поділився заступник голови Паланской громади Ігор Миклащук.

Земельна реформа

Деякі ділянки використовувалися не за призначенням: зокрема, взявши в оренду землю під пасовище, орендарі налагодили там виробництво товарів на продаж.

Агрохолдинги та безробіття

Паланська громада проаналізувала, який вид бізнесу приносить більше користі. Головних критеріїв було два, а саме скільки податків бізнес передає до бюджету У і скільки він створює робочих місць на га площі. Потім визначили, що пріоритет потрібно віддавати малим господарствам.

"Сільгоспвиробник може сам контролювати всі процеси, на відміну від агрохолдингів. Корпораціям краще спростити виробництво: використовувати сучасні технології і вирощувати прості зернові культури на експорт", - пояснює заступник голови Паланской ВІДГ Ігор Миклащук.

Економісти громади поділили бізнес по різним групам оподаткування і видів діяльності. Виявилося, що сільгоспвиробники платять втричі більше податку на га землі, ніж агрохолдинги.

У Паланській громаді лише сільгоспвиробники дали роботу майже 700 селянам, тоді як місцевий агрохолдинг не створив жодного робочого місця. За допомогою сучасних технологій велика компанія може обробляти землі сезонно. Ситуація з одноосібниками ще цікавіше: вони здебільшого працюють "в тіні".

На території Паланського ОТГ також працює Уманський тепличний комбінат. Він займає невелику територію, проте створює 600 робочих місць і платить у 8 млн. грн податку на рік.

Земельна реформа

Бізнес-ідеї для суспільства

У Межівський ОТГ бізнес-ідей для ділянок набралося 150. У селищній раді підготували ще кілька інвестиційних проектів, а саме створення бетонних виробів, центр по збору і переробці продуктів бджільництва і теплиця.

"Ми визначили потреби суспільства і придумали ці проекти, враховуючи особливості ділянок. Хочемо будувати без наслідків для землі. Під ці ідеї робити техніко-економічне обґрунтування і шукати інвесторів", - повідомив голова Межівський ОТГ Володимир Зражевський.

У Палановской громаді мають плани на господарський двір з єдиним масивом землі, піднятою дорогий і лінією електропередач. У 2020 році вони хочуть відкрити індустріальний парк.

"Вже зараз ведемо переговори з кількома інвесторами. Вони зареєструються в нашому суспільстві, а за сплачені ними податки ми дооборудуем необхідні комунікації", - говорить заступник голови громади Ігор Миклащук.

На сьогоднішній день ще 70 громад навчили власних фахівців працювати з геоінформаційними технологіями і почали інвентаризацію земельних ресурсів.

Нагадаємо, що 58% українців негативно висловилися з приводу рішення запустити ринок землі сільгосппризначення і скасувати мораторій на її продаж.

Як повідомляв портал Знай.ua, Андрій Пальчевський звернувся до своїх читачів із-за дуже гучної заяви екс-нардепа Степана Хмари, яке він озвучив під куполом Верховної Ради України.

Також портал Знай.ua писав, що український фермер Сергій Вахнюк розкритикував те, що в першому читанні Верховна Рада прийняла закон про продаж землі.