Вже традиційним вважається відзначення свята в грудні - День Святого Миколая Чудотворця, багато православних ще називають його Микола Зимовий. Цей день присвячений одному з найбільш шанованих святих у християнстві.

Нижче в статті пропонуємо докладніше ознайомитися з історією цього свята, з подіями, які посприяли його появи, і звичайно дізнатися про деякі традиції, прикмети і заборонах в цей день. День святого Миколая відзначений однією датою, свято не зміщується, хоча багато таких людей які не знають, коли ж він все-таки наступає. День Святого Миколая Чудотворця в 2019 році настане, як і раніше 19 грудня - це традиційно обраний день для святкування. Це день кончини святого, архієпископа Мир Лікійських, одного з найбільш шанованих християнських святих.

Історія свята - ким же був Святий Миколай

Як говорить давнє житіє святого, Микола народився ще в третьому столітті в місті Лікії, який знаходиться на території Малої Азії. З самого народження хлопчикові прищеплювали все християнські традиції, а подорослішавши Микола самостійно прийняв рішення, і присвятив себе Богові. Його батьки обдарували чималим спадщиною, яке він вирішив роздати бідним і нужденним, а сам прийняв чин священика. Через якийсь - то час про Миколу довідалися завдяки його цілеспрямованості і боротьбі з язичництвом і єрессю, він був висвячений в сан архієпископа.

Багато легенд згадують про те, що після смерті Миколи, його тіло почало мироточити, і в той же час новина швидко розійшлася по всій окрузі і стали приходити люди для того, щоб позбутися від своїх хвороб і печалей.

Історія свята, bigmir
Історія свята

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

На сьогоднішній день Святий Миколай частково виконує роль Санта Клауса, а ця особистість святителя в свою чергу в свідомості людей була об'єднана з фольклорним персонажем. На рахунок того, що Миколай розносить подарунки діткам, і розкладає їх у шкарпетки, так само існує легенда. Суть легенди в тому, що Микола бажав допомогти трьом сестрам, яких через їхню бідність ніхто не хотів брати в дружини. Тоді Святий Миколай і вирішив підкинути їм три мішечки із золотими монетами, які впали прямо їм в шкарпетки, які сохли на мотузці.

На сьогоднішній день свято інтерпретують трохи по-іншому, таким чином вважається, що Миколай живе в Раю, а саме 19 грудня він спускається на землю, для того щоб заохотити дітей, які добре себе вели весь рік, і покарати тих, хто вів себе погано .

Прийнято вважати, що Святий Миколай приносить свої подарунки і кладе їх під подушку або в шкарпетки, їх обов'язково потрібно вішати біля каміна. А ті діти, які погано поводилися протягом року і не слухали батьків, від Миколая отримають різки замість подарунків.

Молитви до Святого Миколая

У стінах церкви вірять, що Святий Миколай є покровителем усіх людей, які пов'язані з морем, а саме мандрівників і купців. Саме тому кожен з тих, хто вирушає в подорож по морю, в обов'язковому порядку повинен звернеться з молитвою про допомогу до цього святого.

Крім цього у Миколи так само просять: поради і допомоги для вирішення непростої справи, моляться про позбавлення від хвороб і виникли важких життєвих ситуаціях. Священнослужителі стверджують, що молиться Миколі можна абсолютно про все, головне, що варто пам'ятати - це те що всі звернення повинні бути щиро і виходити від чистого серця.

Молитви до Святого Миколая, ugra-news
Молитви до Святого Миколая

Відомі традиції свята

Перша традиція, яка закріпилася на це свято і до цього дня діє - це дарування подарунків, вона прийшла з Німеччини, вперше її почали застосовувати в Австрії і Польщі, а через деякий час традиція дійшла і до України.

Згідно з традицією, в ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай приносить дітям подарунки і кладе їх їм під подушку. В Україні традицією стало те, що спершу діти пишуть листа Святому Миколаю, в якому вони просять про яке - то подарунок для себе, і звичайно ж розписують, що ними було зроблено доброго чи поганого протягом року.

Можна сміливо сказати, що Микола Чудотворець - воістину український народний святий, так як здавна на території нашої країни в нього вірили, як в одного з головних святих, що має могутню силу, а після молили про допомогу і про захист в складні часи. Ще в давні часи люди вважали, що Сам День Святого Миколая є останнім терміном, для того, щоб повернути всі свої борги і помиритися з тим, з ким посварився. Так само серед традицій ще було прийнято проводити обряд сватання, цей день вважався найбільш сприятливим для даної дії.

З давніх-давен люди звертали свої прохання до Святого Миколая перед настанням зими, просячи про те, щоб він допоміг уберегти їх худобу і урожай в холодний період часу. Також в цей день люди не вживали в їжу м'ясо, а деякі поранені нашої країни навіть влаштовували в цей день хресні ходи, таким чином захищаючи село від морозів і холодів. Селяни вірили в те, що в переддень свята святитель Микола, щороку спускається в наш світ і обходить землю від краю до краю. Варто нагадати, що ще в цей день було прийнято влаштовувати братчини ( "Нікольщіну"): після служби збирали велику трапезу, на яку сходилися всі мешканці села.

Деякі люди намагалися саме в цей день укласти яку - ні будь господарську операцію, з тієї причини, що умови договору, які були встановлені в цей день, мають непорушну силу - "микільський торг всьому указ".

Традиції свята, style
Традиції свята

Прикмети в День Святого Миколая

Ще багато років тому людьми було помічено, що у Святого Миколая є сили, які повалятися визначити майбутнє. Так, наприклад, якщо в цей день ясна погода, то і на всі інші свята, які присвячені Миколі Чудотворцю, погода буде такою ж. Старі люди казали, що якщо в цей день буде помічений іній, то можна чекати багатий урожай вівса, і навпаки якщо до цього дня на вулиці будуть великі кучугури снігу, то весною можна очікувати величезна кількість трави.

Ще люди вірили, що якщо поставити перед іконою святого Миколая 40 свічок і молитися, протягом усього часу, поки вони не згорять, то та прохання про яку молить людина, безсумнівно виповниться.

Які існують заборони на День Святого Миколая

Крім приємних моментів пов'язаних цим святом, так само є ряд заборон, яких варто всім дотримуватися, порушення цих заборон може призвести до гніву святого, який обрушитися на вас і вашу родину. У це свято 19 грудня, як і в більшість інших православних не рекомендують займатися важкою працею, а саме прати, шити, прибирати, прасувати і займатися всіма іншими домашніми справами, якщо в усьому цьому немає термінової необхідності, то краще перенести всі справи на інший день . Всі домашні справи краще здійснити в канун свята, так як серед заборон є і те, що свято не можна зустрічати в неприбраному будинку, ще в це свято заборонено лаятися і сваритися, так як ще з давніх-давен вважалося, що все негативна енергетика, яку людина видасть на адресу іншої людини, повернеться до нього з потрійною силою. Так само всі віруючі люди повинні пам'ятати, що день 19 грудня випадає на Різдвяний піст, а це значить, що людині варто дотримуватися певної дієти, в їжу можна використовувати рослинне масло і рибу, а м'ясні продукти і яйця на цей період часу під забороною. Всі вище перераховані заборони католиків не стосуються, так як у них до свят існує свій ряд правил.

Заборони на День Святого Миколая, kyiv-city
Заборони на День Святого Миколая

Що подарувати дитині на День Святого Миколая

День Святого Миколая вже давно став одним з найбільш очікуваних свят для самих маленьких мешканців будинку, так як в ніч на 19 грудня слухняна дитина може отримати подарунок, його найчастіше кладуть під подушку. Напередодні цього свята діти звикли згадувати бажання або писати лист з проханням про подарунок Святому Миколаю, 19 число є дуже довгоочікуваним днем ​​для всієї малечі в грудні.

Батьки часто дарують подарунки своїм дітям виходячи зі свого смаку, підбираючи практичний подарунок, а дитина в свою чергу бажає отримати що - щось оригінальне і незвичайне. Але не складно поєднати всі прохання і спираючись на вік, стать і смаки дитини підібрати йому що - то і практичне, і оригінальне. Ціна на дитячий подарунок буде відповідно різною, все буде залежати від того чим вітають батьки свого малюка в цьому році.

Особливо грандіозно святкувати День Святого Миколая в нашій країні не прийнято, але все ж дитині можна презентувати, що - то з нижче запропонованого:

  • Техніка (планшет, навушники, телефон);
  • Одяг;
  • Предмети декору (гірлянди, шкатулки, оригінальні чашки для чаю);
  • книги;
  • іграшки;
  • Набори смачних подарунків.

Беручи все вище сказане до уваги, можна підібрати що - або своїй дитині на подарунок і покласти його йому під подушку, а вранці разом знайти його і привітати малюка з цим святом.