На сьогоднішній день куріння є однією з найпоширеніших згубних звичок як серед чоловічого, так і серед жіночого населення. При чому немає певної класифікації відповідно до віку курців, адже курять як дорослі та літні люди, так і зовсім юні підлітки, і молодь.

Щоб хоч якось мінімізувати шкідливий вплив сигарети на організм людини була створена абсолютно нова система куріння під назвою Айкос. Про це ми і розповімо докладніше в цьому матеріалі.

Що собою являє IQOS, чи дійсно він нешкідливий

Незважаючи на те, що айкос вже не новий пристрій, він існує кілька років і з кожним роком має все більше популярності, але не всі користувачі знають, що насправді собою являє ця система і який вплив на організм надає.

Система айкоса відноситься до інноваційної електронної технології при використанні якої відбувається нагрівання тютюну. Тільки при палінні звичайних сигарет людина вдихає смоли, а при палінні lqos, людина вдихає пар.

Творці системи в основу свого пристрою поклали бажання догодити курцям, які ніяк не можуть позбутися своєї згубної звички. Але разом з цим вони поставили собі за завдання, зменшити шкідливий вплив на організм людини.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Стильний та вишуканий IQOS, vseob-iqos

Розробка має свій патент - «Philip Morris International», згідно з яким курці палять тютюн використовуючи при цьому нагріваючий пристрій. При чому відчуття випробовуються однакові як при курінні звичайної сигарети, так і електронної. Але в айкосі сам тютюн не горить, а тліє і це відбувається при температурі 300 градусів. На перший погляд здається, що це висока температура. Так, це дійсно так, але тільки в разі зі звичайною сигаретою процес горіння відбувається при 800 градусів, а з такою температурою виділяються шкідливі речовини, які негативно впливають як на дихальні шляхи, так і на весь організм в цілому.

Коли курець курить айкос, то він вдихає пар, а не сигаретний дим. Перевагою сигарети і став той фактор, що відчуття виходять однакові, а ризик впливу на організм значно знижується.

Відгуки лікарів щодо шкоди айкоса розходяться в думках і відносно не однозначні. Але всі лікарі прийшли до того висновку, що в порівнянні зі звичайною сигаретою, айкос менш шкідливий. А ось повноцінна ступінь його шкідливості на організм ґрунтовно залишається невідомою.

Як при використанні звичайної сигарети, так і айкоса у курця нікуди не дівається його залежність, адже в обох випадках доза споживання нікотину залишається колишньою.

Вперше світ побачив цю технологію ще в 2014 році, в результаті на сьогоднішній день більше 6 млн. користувачів використовують айкос. Користувачі відзначають позитивні сторони в тому, що немає диму і попелу як при курінні звичайних сигарет, також відсутній запах на руках та одязі, а сам смак більш м'який і зовсім не нудотний.

Власне, в перекладі iqos розшифровується як «I quit original smoking», в перекладі це означає «Я кидаю звичайне куріння»

Як влаштований Айкос

Перша модель айкоса яка мала номерний знак 2.4 складалася з двох частин - зарядного пристрою і самого пристрою. Зарядний пристрій був досить великий, за розміром він нагадував мобільний телефон.

У комплекті також є зарядка і пристрій для чищення.

Для повноцінної роботи айкоса необхідні стіки, які не йдуть в комплекті, тобто їх потрібно купувати додатково. Стіки з вигляду нагадують звичайну сигарету, але в довжину вона практично в два рази менше.

Для куріння застосовують держатель, що з вигляду нагадує круглий стрижень з ковпачком. Усередині цього пристрою розташований стрижень, на який і прикріплюється міні сигарета (стик).

Включивши пристрій, температура почне підніматися, від неї буде розігріватися тютюн, після нагрівання якого і утворюється пара.

Як ми вже сказали - айкос має свій зарядний пристрій, він призначений для того, щоб заряджати сам холдер після кожного викуреного стіку. Цей зарядний пристрій має відкидну кришку, а також спеціальний відсік для трубки. Після того як буде використано 20 стіків, а відповідно і 20 зарядів, то акумулятор потрібно буде підключити до електромережі, щоб він зарядився.

Як правильно вдихати пар, geek-nose

Нові версії айкоса використовують для паління стрижень і зарядку як єдине ціле.

Розробники славно потрудилися над дизайном, таким чином, що вся лінійка приємна на дотик і виглядає дійсно стильно. Користувачі відзначають, що такий вишуканий вигляд і їм додає певного шарму, особливо це стосується представниць прекрасної статі, адже в руках з картонними пачками від звичайних сигарет мало хто виглядав граціозно, це скоріше було грубо.

До того, ж якщо хтось втратить ковпачок держателя і кришку зарядного блоку, то не потрібно буде заново купувати весь пристрій, адже ці елементи є в продажу окремо. Колірна гамма також порадує навіть самого шкідливого користувача.

Як використовувати IQOS

Цей пристрій завжди потрібно заряджати, тому перед тим, як його використовувати потрібно переконатися, що акумулятор заряджений. Помилитися неможливо, адже про зарядку будуть сигналізувати маленькі лампочки, які знаходяться на утримувачі. Втім, кожна модель айкоса може по-різному сигналізувати про заряджений або розряджений акумулятор.

Переконавшись, що пристрій зарядженно, необхідно взяти стік і повільно вкрутити його в відкриту верхню кришку холдера. Помістити його потрібно таким чином, щоб тютюнова суміш була всередині, а фільтр стіка знаходився зовні.

Після цього потрібно натиснути на основну кнопку і почекати приблизно 20 секунд. Саме стільки потрібно, щоб сталевий стрижень нагрівся і почав прогрівати тютюн. Пристрій просигналізує легкою вібрацією, це і буде означати, що користувач може приступати до паління.

Такий процес куріння займає близько 6-ти хвилин, за який орієнтовно можна зробити 14 затягувань. Після цього часу користування, пристрій самостійно відключиться, але перед цим за пару секунд просигналізує вібрацією.

Використаний стик дістається досить легко, для цього достатньо лише потягнути ковпачок вгору.

Якщо ви використовуєте першу версію айкоса, то у вас не буде можливості викурити відразу кілька сигарет, щоб це стало можливим спершу необхідно буде підзарядити пристрій. Якщо ж ви використовуєте останні версії айкоса, то ви зможете скурити до 10-ти стіків без підзарядки.

Приваблює не тільки дизайн пристрою, але і той факт, що розробники славно потрудилися і над технічною підтримкою. Тобто якщо є необхідність дізнатися, де купити стіки, то вас детально поінформують про те, де їх можна придбати, в якому магазині, згідно з вашим місцем проживання або просто місцем знаходження. Служба технічної підтримки допоможе якщо потрібно обміняти товар або ж проконсультує з будь-якого іншого приводу.

Як чистити айкос

З використанням розібралися, там все гранично ясно, варто також поговорити і про необхідність чищення пристрою. Згідно з інструкцією, розробники рекомендують чистити його щодня.

І щоб не пошкодити пристрій, до цього правила все-таки варто прислухатися. Бо якщо в самому механізмі залишаться шматочки тютюну з уже використаного стіку, то при повторному нагріванні тютюну вони будуть виділяти шкідливі речовини. Розробники і так намагаються зробити так, щоб пристрій виділяв якомога менше негативних елементів, тому проводилися навіть дослідження, згідно з якими стало ясно, що обвуглені частинки можуть завдати шкоди організму. Навіть пил, який залишається в пристрої може зіпсувати смак нового стіку.

Тому чістілка важлива, до того ж це займає буквально кілька секунд.

Користувачеві необхідно відкрити пристрій, одна частина якого опукла і відноситься до внутрішнього стрижня, а друга частина відноситься до кришечки холдера. Ці елементи необхідно просто вставити і прокрутити пару-трійку раз. Після цього можна спустити пил і гар, які там зібралася.

Якщо стрижень дуже сильно забруднився, а це може бути тільки в тому випадку, якщо ви тривалий період часу його не чистили, то почистити пристрій краще професійно. Якщо звернутися в фірмовий магазин, то офіційний представник компанії може зробити це абсолютно безкоштовно.

IQOS має безліч видів і ароматів, geek-nose

Чи є аналоги айкосу?

Давайте бути реалістами - всьому є альтернатива. І Айкосу теж. Така затребуваність не могли не створити аналогів. На сьогоднішній день альтернативним можна назвати бренд «GLO» від British American Tobacco.

Різниця цього виробництва в тому, що у нього немає жодних обмежень щодо того, скільки сигарет можна викурити без підзарядки. Також з айкосом різниця в температурі і дизайні оформлення.

Іншим аналогом можна назвати «Ploom Tech» виробник Japan Tobacco Inc. У цьому пристрої специфіка нагрівання буде однаковою, але, щоб їм користуватися необхідно додатково купувати спеціальні тютюнові капсули.

Перераховані аналоги теж мають свої фірмові магазини або відділення в малих містах.

Які види стіків існують

Пристрій заповнюється сигаретою (стіком) яка має різні смаки, немає запаху диму, але є приємний аромат завдяки різним компонентам.

Всі моделі айкоса підтримують будь-який хітс (аромат). На сьогоднішній день в асортименті є: свіжість ментолу, класичний і насичений аромат, ментол з лісовими ягодами або ж з прянощами і цитрусовими, також на любителя ще є з ароматом тютюну.

Шкода і користь айкоса

Позитивна якість айкоса в тому, що, спробувавши його, людина вже не повертається до паління звичайних сигарет. Але разом з цим виходить і негативна якість, згідно з якою айкос теж викликає залежність. Також при палінні айкоса людина отримує такуж частку нікотину, як і при курінні звичайної сигарети.

Також варто розуміти, що, вдихаючи пар навіть нетоксичний, так чи інакше ми завдаємо шкоди своєму організму, але в порівнянні зі звичайною сигаретою айкос дійсно можна вважати не таким шкідливими і згубним.