В цей день відзначається пам'ять пророка Авакума — восьмого із дванадцяти малих пророків. На Русі у святого просили міцний сон для дітей і відігнати нічниць від хати. Люди читали змови і проводили різні обряди, щоб дітей не мучила безсоння. Ще каталися на саморобних санчатах з двох дощок, политих водою, і заморожених. І звичайно ж спостерігали за природними прикметами, щоб дізнатися погоду і багатство врожаю в наступному році.

У цей день був особливий обряд. Його потрібно було проводити таємно, і ввечері. Запрошували знахарку, вона брала дитину і несла його в курник. Тут 3 рази обмивала дитини водою і говорила: «білі Кури, кури рябі, кури жовті, кури строкаті, кури чорні, візьміть свої нічниці, а немовляті дайте добре здоров'я і сон». Потім знахарки належало три рази сплюнути і одягнути дитину в чистий одяг.

Народні прикмети на 15 грудня

У народі вірили, що так дитина не буде ні дратівливим, ні плаксивим. Адже це все викликається злими істотами, яких людина не бачить. Їх можна тільки заговорити, передати, откричать або викурити. Але спочатку важливо було знайти причину крику і безсоння. Можливо дитини хтось врік.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua багато людей дуже бояться високосного року. І не дивно, адже існує стільки прикмет з цього приводу. Дізнайтеся, чи 2020 рік буде таким страшним або все це просто забобони.

Також Знай.ua писав, що європейські синоптики надали свій прогноз погоди на цю зиму, в 2019 і в 2020 році. Холодна пора покаже, якою вміє бути: м'якою, зі снігопадами, але також і з морозами.

Нагадаємо, 2020 рік – це рік білого Щура. Вн принесе багато приємних моментів. Але деяким знакам Зодіаку все ж варто перестрахуватися. Чого чекати в 2020 році від металевого Щура розповіли астрологи.