Глобальне потепління, яке провокує масштабні зміни клімату, може спровокувати також продовольчу кризу. Через те, що потепління призводить до потопів, цунамі, спеки та посух, врожайність ключових сільськогосподарських культур погіршується.

Про це йдеться у дослідженні Франциски Гаупп та її колег з Великобританії та Австрії, яке опубліковане в журналі Nature Climate Change.

Вчені зібрали статистичні дані про вплив різних погодних умов на врожайність у США, Аргентині, Європі, Росії, Китаї, Індії, Австралії, Індонезії та Бразилії в період з 1967-го по 2012-й роки. Виявилося, що пшениця, кукурудза, соя та рис помітно відчувають вплив кліматичних змін.

Ринок землі AgroPortal.ua

Таким чином, імовірність того, що через погодні умови неврожай трапиться одночасно у всіх регіонах, де вирощують пшеничні культури, зросла за ті ж періоди з 0,3 до 1,2 відсотка. Для кукурудзи ці цифри склали 0,8 та 1,1 відсотка, для сої - 1,2 та 2,0 відсотка відповідно.

Популярні новини зараз

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Зазначимо, що, наприклад, рис не страждає від нехватки води чи перепаду температур. Однак найбільш негативно на нього впливає забруднення повітря. Зокрема, у Китаї сонце тут для рису досить м'яке, а забруднене повітря знижує його продуктивність.

Глобальне потепління

Пшениця, кукурудза та соя у свою чергу страждають і від підвищення температури, і від екстремальної вологості — як в періоди затяжних дощів, так і під час довгої посухи. За розрахунками вчених, ризики неврожаю в глобальних масштабах ростуть. Наприклад, середня кількість регіонів, які вирощують пшеницю та страждають від неврожаю, зросла з 3,4% в рік за 1967 - 1990 роки до 4% на рік між 1991-м та 2012-м роками.

Нагадаємо, у сім разів швидше: прискорене танення Гренландії стрімко наближає світ до глобальної катастрофи.

Як повідомляв портал Знай.uа, глобальне потепління призведе до непоправних наслідків: першими на собі удар відчують...

Також портал Знай.uа писав, що кияни, тримайтеся: вже завтра обмежать вхід одразу на трьох станціях метро.