Ціни на продукти в Україні плавно прирівняли до європейських цінників. Цьому сприяє системне подорожчання продуктів. Список найдорожчих очолили: картопля, яблука і гречка, пише Рoliteka.net.

Про це стало відомо із даних, оприлюднених у Держстаті. Цифри свідчать про одне - ціни на їжу знову зросли.

Скріншот, фото з Держстату

За даними Держстату, в жовтні продукти харчування, порівняно з вереснем, подорожчали майже на 1%, а якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року - на 8,8%.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Показати ще

Експерти підрахували, що, молочна продукція, порівняно з жовтнем, зросла в ціні ще на 1,6%, м'ясні вироби - на 0,6%, яйця - на 0,7%, хліб - на 2,3% і т. д.

Тобто, зростання цін триває. А в грудні у неї додасться ще й "святкова націнка" - напередодні новорічних свят продавці традиційно збільшують прайси ще, як мінімум, на 10%.

Постачальники воліють заробляти на рекордних націнках, а не на звороті. Ціна на картоплю встановила рекорд цьогоріч і здивувала всіх українців. За даними постачальників торговельних мереж, зросла аж на 90,2%, а за даними статистики — на 91,3%.

Хлібобулочні вироби подорожчали на 1,5% за місяць і на 12,7% за рік, молоко - на 2,6% (за рік - на 11,2% ), масло - на 0,9% (за рік - 11,2%). Ціни на яйця в жовтні злетіли майже на 10%, але, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то вони нижче на 21,8%.

Втім, є кілька продуктових позицій, які не дорожчають і навіть трохи подешевшали: макаронні вироби, соняшникова олія, фрукти, цукор.

І це при тому, що гривня за останній рік зміцнилася майже на 15%. Тобто, якщо вірити аргументів продавців, які до недавнього часу стверджували, що, оскільки Україна є великим експортером їжі, то і ціни у нас прив'язані до світового ринку продовольства, продукти у вітчизняних магазинах зараз не повинні дорожчати, а, навпаки, подешевшати хоча б на 10%.

І буквально по кожному продукту знаходяться цілий список цілком об'єктивних причин, що пояснюють, чому ціни не падають.

Продуктовий кошик, фото Уніан

Наприклад, по овочах вдарив поганий урожай. Зокрема, в цьому році великі проблеми з картоплею. Приватники вирощують все менше картоплі, а спеціалізованих господарств в Україні не так багато, в результаті врожай виявився нижче очікуваного, а якість - гірша. Тому вже з вересня картоплю почав дорожчати - ціни підскочили до 10 гривень за кілограм. З'явилися прогнози, що до весни картопля може коштувати і 20-25 гривень. Більше того, Білорусія вже активно імпортує картоплю в Україну.

Втім, за рахунок імпорту ціни вдалося трохи збити. Молоко дорожчає через скорочення поголів'я.

Продукти, inosmi.ru

Експерти Асоціації прогнозують, що інфляція на споживчому ринку в 2019 році становитиме 7-7,3%. За даними Асоціації, подорожчання продуктів більш істотне, ніж по державним.

Нагадаємо, продуктовий набір українця стає розкішшю: нові ціни вдарять по кишенях кожного.

Також Знай.uа писав, що АТБ годує українців тухлої білою штукою прямо з підлоги: кадри цього нахабства.