У середу, 27 листопада, легендарний український вчений, президент Національної академії наук України Борис Патон святкує свій 101-й день народження.

У зв'язку з цим світлим днем варто побажати українському титану науки міцного здоров'я і щасливих днів.

Нагадаємо нашим читачам, що Борис Патон народився в 1918 році в Києві в сім'ї відомого вченого Євгена Патона (1870-1953), пізніше директора і засновника Інституту електрозварювання, і Наталії Патон (1885-1971), домогосподарки. У 1941 році закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-електрик; захистив кандидатську дисертацію. Про це пишуть українські ЗМІ.

Борис Патон, Zn.ua

Борис Патон – вчений у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952) президент АН України (з 1962), перша люда, яка отримала звання Герой України. Він також є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), понад 1200 публікацій, у тому числі 20 наукових монографій.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Борис Патон часто критикував нинішню систему вищої освіти.

"Не треба думати, що тільки бакалаври та доктора філософії приведуть нас до успіху в науці. Болонська система привела до повного скасування середньої ланки. А це – сумно", - говорив він.

Борис Патон є володарем прижиттєвого бронзового погруддя, але він був проти його встановлення: "Ходжу на роботу повз пам'ятник, не звертаю уваги, напевно, вже звик. А спочатку неприємно було. Та й не схожий", - зізнавався вчений.

Майже до 80 років Борис Патон регулярно грав у теніс і катався на водних лижах. Однак головним секретом свого довголіття він вважає не лише спорт: "Потрібно отримувати задоволення від своєї праці і від свого життя і залишатися оптимістом, незважаючи ні на що. Як би не складалося життя, я намагаюся цього принципу дотримуватися", - розповідає Борис Патон.

Нагадаємо, на Волині через вроджений порок померло немовля: батьки наполягають на халатності лікарів.

Як повідомляв Знай.uа Юлії Тимошенко - 59: як змінювалися образи амазонки української політики, - яскраві фото.

Знай.uа писав, Подкопаєва зворушливо привітала сина з днем народження: "Моя гордість".