Державна служба статистики повідомляє, що у 2019 році українці стали витрачати на їжу менше грошей, але при цьому витрати на харчування складають майже половину місячного бюджету.
Ціни на деякі харчові продукти в Україні значно більше, ніж в Європі, а зарплати - відчутно менше. Про це повідомляють фахівці Економічного дискусійного клубу. За їх даними, найдорожчим в Україні є молоко, потім - хліб і вершкове масло.
Моніторинг здійснювали за соціально значущими продуктами. З'ясувалося, що необхідний продуктовий кошик в Україні коштує дешевше:
- на 8%, ніж в Білорусі;
- на 20%, ніж в Іспанії;
- на 25%, ніж в Угорщині.
А от у Польщі вартість необхідних продуктів дешевше, ніж в Україні, на 3,5%.
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
Невтішною залишається і статистика зарплат. Середній оклад в країнах становить:
- в Білорусі - 488 євро;
- в Угорщині - 1132 євро;
- в Польщі - 1188 євро;
- в Іспанії - 1992 євро.
При цьому в Україні середня зарплата дорівнює 382 євро.
Фахівці порахували, скільки разів на середню зарплату може купити житель кожної з країн, дані яких вивчалися, необхідний продуктовий набір. Також порахували, скільки йде в середньому з сімейного бюджету на харчування.
Поляки витрачають 18% від заробленого, іспанці - 12%, а українці - 47%.
Українські ціни почали наближатися до європейських після того, як Кабмін скасуй державне регулювання цін на харчові продукти, як пояснюють фахівці. Олексій Дорошенко, голова Нацради економічного розвитку зазначає:
"Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то і вище, як, наприклад, для молока. В Україні такий же ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20%, - ред.), а в Польщі він всього 5%, це одразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче собівартості. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), оскільки бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець".
Нагадаємо, раніше майже половина зарплати: скільки українці витрачають на їжу.
Також Знай.uа писав, що груші по 20 гривень на касі дорожчають в 4 рази.
Ще Портал Знай.uа повідомляв, що зіпсованим продуктам дають "друге життя" в супермаркетах: яка гниль може потрапити в тарілки.