Православна церква у цей день відзначає Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Інші назви свята: «Михайло», «Михайло Грязник», «Михайлівські відлиги», «Михайлівські грязі», «Дворовий». Михайлів день вважався веселим і ситним святом, оскільки до цього дня в селянських господарствах хліба ще було багато, а основні роботи в полі вже були закінчені. У багатьох слов'янських традиціях день зв'язувався з початком зими.

Це день вшанування ангелів та архангелів. Його встановив у 4 столітті Лаодікійський собор. Дату обрали таку, тому що листопад – це 9-й місяць в році (раніше початок року був в березні) і символізує дев'ять ангельських чинів. А 8-е число (за Юліанським календарем) – день осьмий, під час якого має відбутися Собор всіх сил Небесних під час Страшного суду.

Архангел Михаїл, фото: Артхив

Чого не можна робити 21 листопада

За народним повір'ям в цей день не можна сваритися і підвищувати голос, а навпаки потрібно пробачати і вибачатися. Також заборонено важко працювати, особливо заради вигоди. Але якщо справа блага, то заборона знімається. Ще в цей день сняться віщі сни. Але, щоб вони збулися, не можна їх нікому розповідати.

Народні прикмети на 21 листопада

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

Приказки і прикмети

  • З Михайлова дня зима стоїть, мерзне земля.
  • Якщо вранці з'явився іній, то зима буде сніжною.
  • Якщо вранці стелиться туман – буде відлига.
  • Якщо день видався ясним, то скоро прийдуть міцні тріскучі морози.
  • Якщо в Михайлів день йде мокрий сніг, то весна буде дощовою.
  • Якщо на деревах залишилося мало шишок, а на дубі багато жолудів, то зима буде м'якою і теплою.
  • Якщо почути дзвони в цей день, то в дім прийде біда.
  • Народжені 21 листопада зазвичай доживають до глибокої старості. Вони наділені міцним здоров'ям і завжди готові захищати слабких. Ці люди знаються на травах. Носити їм слід гранат.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.