15 листопада начальник відділу контролю за регульованими державою цінами Головного управління Держпродпотребслужби в Києві Дмитро Курочка на прес-конференції "Інформатор Київ" розповів, як формуються тарифи на комуналку в столиці України.

Як держава регулює ціни

Курочка уточнив, що не всі українці вміють відрізняти термін "тариф" від "обсяг наданої послуги":

"В принципі, людям важлива кінцева сума у платіжці, яку вони повинні оплатити в банку. Тариф – ціна одиниці продукції: тепло – гігакалорія, вода або газ – кубометр і т. д. Житлові послуги розраховуються, виходячи з квадратного метра житлової площі".

Курочка розповів, що існує три етапи затвердження тарифу:

  1. Формування тарифу - розрахунок даних, які формують основу величини одиниці виміру продукції. Для цього ділять планову витрату на планове вироблення;
  2. Затвердження тарифу - розрахунок перевіряють на похибки, якщо вони є, то тариф не затвердять;
  3. Застосування тарифу.

Ціни на комуналку різко зросли, фото Владимир Бородин/TVi

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Тариф на утримання будинку

З 1 травня 2019 року діє новий закон ЖКГ, згідно з яким стару послугу "утримання будинку" змінили на "управління будинком". Це договірна ціна, яку визначають мешканці і керуюча компанія. Під час договору між мешканцями і компанією, що керує, повинні докладно розписувати кожну послугу і вартість за неї. Після укладення цього договору держава більше не займається регулюванням ціни на послугу для цього будинку. Курочка уточнив, що такі договори уклали одиниці новобудов по всьому Києву.

Тариф на гарячу і холодну воду і водовідведення

Курочка пояснює, що в цьому випадку тариф визначають наступним чином - ділять планові витрати на виробництво води на планові обсяги її подачі по місту. Одиниця виміру - кубометр. Це стосується і гарячої, і холодної води. Тариф на водовідведення беруть з холодного водопостачання.

Тариф на опалення

Курочка розповів, що в Києві працюють ТЕС, на яких виробляють теплову енергію та електроенергію, котельні, які виробляють тільки теплову енергію, і сміттєспалювальний завод "Енергія", який теж виробляє тепло. Тариф на опалення в Києві один, його затвердила КМДА, а не НКРЕКП. Останнє могло б затвердити тариф, якби лічильники на тепло стояло в 90% житлофонду, чого поки що в столиці немає.

Тариф на вивезення та утилізацію твердих побутових відходів

Для цього тарифу враховується такий момент: вартість вивезення та зберігання 1 кубометра сміття, яке множать на середню кількість сміття від 1 жителя Києва.

Платіжки за комуналку

"За 2 роки роботи до нас жодного разу не надійшло скарг на тариф на газ і тариф на електроенергію. За обсягом були за лічильниками, але самі ці тарифи киянами не оскаржуються", - додав Курочка.

Курочка також пояснив, що цифра в платіжках залежить від обсягу споживання:

"Якщо є квартирний лічильник, здавати нульові показання його не можна. Це дуже правильне рішення. Лічильник обліку теплової енергії зазвичай ставиться один на весь будинок. Але в будинку квартири різної площі, в одних є індивідуальні лічильники тепла, в інших – немає, а є ще сходові клітини, які також опалюються. Вже є методика розрахунку, яка пов'язує всі ці параметри, і всі мешканці платять за опалення місць загального користування порівну".

Нагадаємо, раніше багаття в квартирі: під Києвом голодний чоловік оголосив війну комунальникам.

Також Знай.uа писав, що киянам пообіцяли капітальний ремонт будинків: кому пощастить вже в кінці року, адреси.

Ще Портал Знай.uа повідомляв про субсидії в опалювальному сезоні: чому відмовляють українцям у допомозі.