Всесвітній день доброти

Цей день вже став доброю традицією для багатьох країн. Дату вибрали, тому що в 1998 році 13 листопада пройшла перша конференція Всесвітнього руху доброти в Токіо. Тоді у цьому заході взяли участь Канада, Японія, Австралія, Таїланд, Сінгапур, Великобританія і США. Саму організацію «Всесвітній рух доброти» створили за рік до конференції в Японії. Вона складалася з волонтерів, добровольців з різних країн, які діють по всьому світу і надихають інших на добрі вчинки. Зараз до них може приєднатися будь-хто. Головне, щоб вчинок був добрим, щирим і благородним. На багатьох інтернет-ресурсах розповідають, як і де можна зробити хороший вчинок, а також розповісти про те, що зробили ви.

День доброти, фото: ЛегкоПолезно.ру

Міжнародний день сліпих

День відзначається саме 13 листопада, тому що в цю ж дату у 1745 році народився Валентин Гаюї – французький педагог, який заснував школи та підприємства для сліпих у Парижі і Петербурзі. Рішення вибрати цю дату належить Всесвітній організації охорони здоров'я. Головна мета дня – привернути більше уваги до людей, які втратили зір та ще й опинилися у важкій життєвій ситуації.

Справа в тому, що до 18 століття в світі не було навчальних закладів для сліпих. А Гаюї показав свій метод навчання з придуманим ним самим шрифтом. Зараз у багатьох країнах проводять заходи, щоб привернути увагу до людей з проблемами зору. Їм намагаються створити умови, щоб такі люди могли більше брати участь у житті суспільства, отримувати інформацію іншим шляхом, знаходити роботу і покращувати спосіб життя.

Шрифт Брайля, фото: Секреты долголетия

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Православні свята:

  • Мученика Єпимаха Олександрійського.
  • Преподобної Маври Констанипольской.
  • Апостолів від 70-ти Стахия, Амплія, Урвана, Наркісса, Апеллія і Аристовула.
  • Пісний день.

Спиридон і Нікодим

В цей день відзначається пам'ять преподобних Спиридона і Нікодима, проскурників Печерських. У наших пращурів це був день, коли переводили курей в зимові закути. Старих і слабких птахів готували на забій, так як вони навряд чи переживуть зиму. А з них готували різні страви: фаршировану курку, котлети, пироги курники тощо. Також святкують свій день рибалки та мисливці. Останні виходили полювати на зайця. Зайчатина і тоді була ласощами, так що мисливці дуже старалися прийти додому із здобиччю.

Народні прикмети на 13 листопада

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Анатолій, Артемій, Василь, Всеволод, Герман, Іван, Інокентій, Кузьма, Леонід, Никодим, Микола, Петро, Роман, Сергій, Спиридон, Степан, Трохим, Федір, Яків


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.