Грета Тунберг, 16-річна шведська екоактивістка відмовилася прийняти премію Північної ради в області охорони навколишнього середовища ($52 000, на хвилинку).

Більше того, дівчинка закликала комітет Ради взагалі відмовитися від такої нагороди, поки уряди країн не почнуть співпрацювати з вченими-кліматологами і робити все, щоб знизити температуру на планеті.

"Я хочу, щоб ви почали панікувати. Я хочу, щоб ви вели себе так, ніби ваш дім горить", - так Тунберг звернулася до політиків, які, на її думку, роблять недостатньо для порятунку планети.

Грета Тунберг, фото Іndependent

Тоді з Гретою погодилися практично всі. Можливо тому, що логічні аргументи, чому не можна взяти і нахрапом "всі поліпшити", загубилися б серед гучних правильних гасел.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Заперечення почалися трохи пізніше. В основному вони зводилися до того, що так, за поліпшення клімату треба боротися, але вирішити цю проблему швидко – неможливо. А вже панікою врятувати світ і зовсім не вийде. Але чому?

Відмова від викопного палива
За словами Грети, велика частина парникових газів та викидів вуглекислого газу в атмосферу утворюється в результаті спалювання вугілля, нафти і газу. Їх споживання за останні 30 років суттєво зросла. Адже саме вони забезпечують потребу людини в енергії на 80%.

Експерти зазначають, що перехід на джерела зеленої енергії відбудеться куди повільніше і обійдеться набагато дорожче, ніж сподіваються екоактивісти.

На думку Хауелл, навіть якщо Європа і впорається з цими джерелами викидів вуглекислого газу, то це не вплине на картину всієї планети, адже залишаються ще США, Китай, Росія та Індія.

Перестати купувати непотріб
Грета закликає до відповідального споживання. Є у вас одне пальто і одні чоботи – ось і носіть їх кілька сезонів, поки не розваляться. Що ж, логічно. Карбоновий "слід" виробництва становить 20%. Менше купуємо - менше виробляють, менше викидів СО2 в атмосферу.

Експерти впевнені, що це призведе до зростання бідності.

"Так, можливо, відмова від покупок трохи поліпшить навколишнє середовище, - вважає глава компанії H&M Карл-Йохан Перссон. – Але призведе до жахливих соціальних наслідків".

Зменшення виробництва спричинить за собою скорочення робочих місць і зростання безробіття.

Грета Тунберг, фото Іndependent

Не літати на літаках
З усього транспорту літаки найсильніше шкодять клімату, адже при згорянні авіапалива в атмосферу викидаються великі обсяги СО2.

Дійсно, якщо подивитися на конкретні цифри, авіалайнер залишає більший карбоновий слід, ніж автомобілі. Ось тільки літаків в світі набагато менше, ніж наземного транспорту. І якщо дивитися глобально, автомобілі та автобуси забруднюють атмосферу сильніше літаків.

Відмовитися від м'яса
Грета сама вегетаріанка, під її впливом відмовилися від тваринного білка і батьки. Активістка закликає й інших відмовитися від м'яса, адже через тваринництва зростає викид парникових газів.

В доповіді Міжурядової панелі зі зміни клімату ООН сказано, що на продовольчу систему припадає 25-30% парникових газів. Значна частина з них – від тваринництва, причому від всього процесу виробництва: від випасу худоби до утилізації невикористаних стейків.

Грета Тунберг, фото Іndependent

Замість того щоб лаяти м'ясоїдів, експерти ООН закликають вирощувати (і виробляти) не більше того, що ми з'їдаємо. А також зосередитися на покращенні методів збору і зберігання, оптимізувати транспорт і роздрібну торгівлю і, звичайно, використовувати екологічну упаковку.

Грета Тунберг, фото Іndependent

Як приклад, багато європейських супермаркетів вже не викидають продукти, а за якийсь час до закінчення придатності продуктів роздають їх безкоштовно.

Нагадаємо, Шварценеггера засікли з Гретою Тунберг за незвичним заняттям: "Вона - мій герой".

Як повідомляв Знай.uа Дорофєєва пішла по стопах Грети Тунберг, порушила важливу тему: "Потрібно змінити ситуацію!".

Знай.uа писав, принцесу Бельгії Есмеральду заарештували: усе через экоактивистки Грети Тунберг