В церковному календарі це дата перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського. Інші назви свята: «Проводи осені», «Конюхам відпочинок», «День Садока», «Дмитрієв день». В цей день коням давали віпочинок, відповідно, конюхи також могли відпочити.

Іоанн жив у кінці 9 століття і народився в благочестивій сім'ї в Скрино. Ще будучи юним він став послушником в найближчому монастирі. Там він навчився писати і читати, вивчав богослов'я. Скоро став ченцем і вирішив усамітнитися в лісі, там він сплів собі хатину з хмизу, але потім перебрався в печеру. Навколо нього швидко оселилися паломники, які теж хотіли усамітнення, так виник монастир. Спочатку всі жили в хатинах, але потім звели храм, а Іоанн став ігуменом.

Чого не можна робити 1 листопада

День був дуже важкий. Якщо будете годувати птахів, не робіть цього на перехрестях, щоб не плодити псів Сатани. Не приймайте подарунки від малознайомих людей, уникайте масових заходів і великих скупчень людей. Також небажано займатися сексом і розповідати свої секрети. Ще постарайтеся не забути поставити домовику частування.

Народні прикмети на 1 листопада

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Приказки і прикмети

  • 1 листопада – початок справжніх морозів, тому і говорили, що «той, хто сьогодні не замерзне, не застудиться і в холоднечу водохресну».
  • Сніг пішов, і похолодало в Іванів день – прикмета, що весна буде пізньою і сирою.
  • Птахи в небі 1 листопада низько літають – прикмета, що потрібно чекати снігопаду.
  • Іній 1 листопада на кущах і деревах – до морозу, туман – до відлиги.
  • Зими не чекали, якщо до Іванова дня вишня ще в листі стоїть.
  • Листопад рясний – прикмета, що сувора зима буде.
  • Мокру зиму обіцяє дощ 1 листопада.
  • Ворони і сороки на нижніх гілках всілися – до похолодання.
  • За прикметами, довга зима очікується, якщо в Іванів день – 1 листопада – тепло.
  • Жовте листя не опадає до 1 листопада – прикмета тривалої теплої осені.
  • Той, хто народився 1 листопада, щасливим буде, Фортуна завжди на його боці. Але за умови, якщо голову на плечах збереже. Люблять ці люди азартні ігри. Це їх біда і, найчастіше, причина убогості.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстокою буде осінь. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.