У цей день православна церква вшановує пам'ять святого Луки — апостола від сімдесяти, сподвижника апостола Павла. Інші назви свята: «Лука», «День святого Луки», «Лука Голодний». Особливою стравою в цей день була цибуля. 31 жовтня було прийнято молитися святому Луці про добрі стосунки в сім'ї, про згоду та любов між чоловіком і дружиною. До нього зверталися за допомогою рибалки і городники.

Лука був одним із апостолів від 70-ти, він почав проповідувати ще коли Спаситель був живий. Далі Лука супроводжував святого Павла. Помер апостол мученицькою смертю у Фівах. Він –автор одного з Євангелій, а також Діянь святих апостолів. Ще його вважають першим іконописцем, він написав першу ікону Богородиці.

Чого не можна робити 31 жовтня

У День святого Луки є найважливіша заборона – не давати нікому солі в борг. Навіть якщо попросив близький або родич. Так ви віддасте сімейне щастя. Є також заборони по іншому популярному святу – Хелловіну. Не можна обертатися, якщо вночі почули за спиною кроки. Це можуть бути душі. Не залишайте вікна та двері відкритими, щоб духи не пробралися у будинок. Також не сушіть вночі білизну на вулиці або на балконі. Вони притягнуть нещастя. Якщо повісили, краще ще раз випріть.

Народні прикмети на 31 жовтня

Популярні новини зараз

Зливи, спека та торнадо: які катаклізми чекають Україну на початку літа

На ці картки пенсія не прийде: у ПФУ розповіли, як не залишитись без виплат

Всі ми будемо в небезпеці у червні-2024: 5 днів, коли варто бути обережними

Вони точно залишаться без броні: хтось із українців гарантовано потрапляє під мобілізацію з 18 травня

Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо 31 жовтня ріжки місяця спрямовані на північ, то очікується суха і вітряна погода, на південь, – прикмета до вогкості і дощу.
  • Блідий місяць Луків день, – значить, буде дощ.
  • 31 жовтня на вишні є листя і випав сніг, – прикмета, що скоро він розтане.
  • Немає сьогодні снігу, – тепла погода ще протримається.
  • Кінь фиркає в день Луки, – погожий день очікується, хропе – сирий і вітряний.
  • Корова 31 жовтня морду тягне проти вітру, – прикмета, що буде дощ.
  • Скрипить зубами бик або свиня, – передвіщає сурову зиму.
  • Коти 31 жовтня об підлогу точать пазурі, – прикмета до вітру.
  • Народжені на Луку – талановиті художники. Також їм з народження дана цілительска сила.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.