В Україні зафіксували вже 20 випадків захворювання дифтерії. П'ять випадків підтверджено лабораторно в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я міністерства охорони здоров'я України.

Боротися з хворобою можна лише за допомогою спеціальної сироватки, яку останнім часом практично не закуповували. Зараз її запаси в країні обмежені. Також не захворіти на дифтерію можуть допомогти щеплення, які є обов'язковими. Однак через погану якість вакцини та велику кількість летальних випадків після вакцинації українці масово відмовлялися від щеплень.

Центр громадського здоров'я прозвітував про стан щеплення населення України проти дифтерії. Станом на 1 жовтня 2019 року в Україні щеплено 59,5% дітей віком до одного року та 52,3% дорослих від кількості, що передбачена плановою вакцинацією. Загалом за вказаний період щеплено лише 200 000 дітей віком до року та 1,5 млн дорослих.

Популярні новини зараз

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Зазначимо, що вакцинацію від дифтерії здійснюють у:

  • 2 місяці (перше щеплення),
  • 4 місяці (друге щеплення),
  • 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Усі подальші щеплення необхідно робити кожні 10 років.

Дифтерія – це гостра бактерійна інфекція, що вражає слизові оболонки горла і зіву, характеризується важкими ускладненнями. Спочатку у хворого виражена гостра інтоксикація, температура підвищується до 38° -40° С, виникає слабкість, головний біль, з'являється сонливість. У горлі виникає сип та біль.

Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом і може бути в повітрі до 15 днів, тому в країні може початися епідемія, яка ризикує виявитися набагато небезпечнішою, ніж епідемія кору. У зоні ризику ті, хто проігнорував щеплення або робив їх нерегулярно. Тому зараз варто поквапитися і пройти вакцинацію, оскільки захворювання небезпечне своїми ускладненнями.

Нагадаємо, що на тлі затишного і теплого жовтня останній осінній місяць осені очікується досить примхливим. Сонце, дощ і сніг будуть змінювати один одного протягом всього листопада.

Як повідомляв портал Знай.uа, інфаркти, інсульти й не тільки: які хвороби в Україні лікуватимуть безкоштовно.

Також портал Знай.uа писав, високосний 2020 рік: енергетичні вампіри, вороги, небезпеки - як вберегтись і чого не можна робити.