31 січня 2018 року помер перший космонавт незалежної України - Леонід Каденюк. Його дружина Віра дала велике інтерв'ю, в якому розповіла про кохання між ними, і про роботу Леоніда Каденюка.

Віра розповідає, що, на її думку, у кожної людини повинні бути свої інтереси в житті та немає потреби втручатися у сферу діяльності один одного: "Я вважаю, що у нас був прекрасний шлюб, ми один одному не заважали", про це повідомляє портал НВ.

На момент їх весілля Вірі було 30 років, а Леоніду - 33, "кожен займався своєю справою", як каже дружина першого космонавта. Розповідає, що якщо їй потрібно було кудись піти, то вона: "Говорила: "Хлопці, я пішла, через дві години буду". На людях він взагалі завжди спокійним був". "Він жодного разу не сказав мені грубого слова", - розповідає Віра.

Віра і Леонід Каденюк

Віра Каденюк розповідає, що полетіти в космос було мрією дитинства Леоніда. Коли Юрій Гагарін відправився в космос, Леоніду було 9 років, Віра розповідає: "Він вліз на каштан біля хати і сказав: "Я полечу в космос!".

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Мати Леоніда, як каже Віра, хотів, щоб він став лікарем, але Каденюк все одно вирішив спробувати вступити до Чернігівського льотного училища. Заради цього поміняли відомості у його метриці - школу Леонід закінчив в 16, а в льотне училище брали з 17 років. Мати допомогла йому з метрикою, попри те, що хотіла, щоб син працював з іншої спеціальності.

Коли льотчиків забирали на роботу на автобусі, розповідає Віра, за традицією вона завжди вибігала на балкон квартири, поки він спускався, і махала йому на прощання: "Він виходив, обертався і махав мені у відповідь. Я знала, що буде все нормально".

"У нас з Льонею була домовленість: якщо щось десь трапляється, він відразу повинен був телефонувати. В основному, протягом півгодини лунав дзвінок, я хапала трубку, і він говорив: «Мамусю, у мене все в порядку. Все потім». Ми вже знали, що хтось загинув", - розповідає Віра про ситуації, коли хтось гинув.

Серед небезпек на роботі було те, як розповідає жінка, що льотчикам давали на випробування літаки, які заводи тільки-но випустили. Часто літак міг не повернутися після першого ж завдання: "Уявіть, що літак не працює, двигун не почне працювати, а літак падає".

Леонід Каденюк

Іншим небезпечним завданням було випробування радіацією, одне з таких випробувань брав Леонід. Каденюк розповідає, що ці випробування проводили на випадок того, що: "Раптом під час війни винищувач потрапляє в радіоактивну хмару? Треба ж перевірити, що буде з літаком і пілотом".

Однак, попри складності, Віра Каденюк не просила залишити чоловіка небезпечну роботу. Вона розповідає, що вона сама з родини військових. І навіть у таких умовах, залишалося місце для романтики: "Льоня говорить: "Сьогодні я пролечу над нашим будинком, — це було категорично заборонено — а раптом впаде літак? — Я пролечу, але завтра мене вб'ють". "Може, не треба?" — кажу. "Ні, о 10 годині я вилітаю, виходь на балкон і чекай". Я в 10 вечора виходжу і чекаю. Чую — гуде і мчить літак, якраз дуже низько над нашим будинком, крилами "помахав", розвертається — і знову крилами "помахав".

Після цього його розпитував керівник службою льотних випробувань, навіщо він це робив, але Леонід завжди знаходив, як пояснити свій вчинок.

Віра каже, що до польоту в космос Каденюк готувався ще в часи СРСР, але мрія його здійснилася вже в незалежній Україні. У 1995 році він пройшов у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Відправився в космос він на кораблі "Колумбія", склад екіпажу був міжнародним. Перед вильотом Леонід Каденюк пройшов спецвишкіл до польоту в NASA.

Через рік після першого польоту вся сім'я Каденюка переїхала в США. Проживали вони біля Х'юстона, в районі Клір-Лейк. Віра розповідає, як жили дружини космонавтів: "Всіх дружин запросили на тренажер шатла. Нас всіх розмістили в кабіні шатла, і кожному було дано завдання посадити шатл. А тепер я похвалюся: а ви знаєте, що я єдина, хто посадила шатл?!"

Віра розповіла, що всіх дружин і дітей космонавтів перед польотом відправили на літаку на мис Канаверал, потім вже без дітей сім'ї привезли на космодром і провели екскурсію по шатлу "Сім'ї посадили в ліфт, ми піднялися і подивилися — он, за склом кабінка, подивилися — і все. Ось ця відкритість викликає довіру — вже знаєш, що чоловік пішов, куди, навіщо. Набагато легше".

Перед польотом, розповідає Віра, "ми не говорили про погане". І додає: " Ти можеш переживати, але ніколи цього не показувати, ніколи. Я так вихована".

Під час польоту в 15 діб 16 годин і 34 хвилини сім'ї кілька разів привозили в Космічний центр імені Джонсона в Х'юстоні, тоді з космонавтами можна було вийти на телезв'язок. Каденюк не був віруючим, але після польоту, Віра каже, що Каденюк вирішив відвідати церкву: "Після того, як ми приїхали сюди, назад у Київ, він пішов у церкву, перехрестився і сказав: "Ти знаєш, ми не одні".

За бажанням Леоніда Каденюка його могли залишити в NASA, Віра розповідає: "Якщо я хочу, я можу залишитися в Америці на зовсім. Що ти про це думаєш?». Я його питаю: "А ти що думаєш?". — "Я так хочу додому". І я сказала, що теж хочу додому".

За словами Віри, вони не пошкодували про рішення повернутися в Київ, хоча більше в космос Леонід полетіти і не зміг. Помер він у 2018 році він раптової зупинки серця під час пробіжки. Віра каже, що їй досі важко доторкатися до речей, які залишилися від Леоніда. Але їх давня традиція виходити на балкон у неї залишилася: "Може, це нерозумно, але я з ним кожен день розмовляю. Я просто ввечері виходжу на балкон і кажу: "Льоню, сьогодні те-те-те робили"… Ніяк я не звикну…"

Нагадаємо, раніше Каденюк замість Гагаріна: у Вінниці перейменують "космічну" площа.

Також Знай.uа писав, що президенти, політики і військові: як у столиці прощаються з Леонідом Каденюком.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Україна і Космос: Каденюк передбачив майбутнє краще Маска.