День Конституції Литви

Це державне свято відзначають щороку 25 жовтня. Конституцію Литовської Республіки прийняли в цей же день 1992 року на референдумі. Її текст відрізняється чіткістю, логічною послідовністю викладу, високим рівнем та детальною розробкою нормативних рішень. До 11 березня 1990 року на цій території діяла Конституція СРСР, а також Конституція Литовської РСР. 11 березня Верховна Рада скасувала радянські конституції і відновила дію конституції 1938 року.

Свято мельників Білорусі

Це свято зараз рідко відзначають, просто тому, що справжніх мельників вже не так багато. Але раніше їх роботу поважали і шанували. Особливо добре до них ставилися восени, адже потрібно було з нового врожаю швидше перемолоти зерно, щоб встигнути доставити його по домівках до зими і готувати хліб. Так що мельникам намагалися всіляко догодити, а вони вважалися досить заможними селянами.

Не всі розуміли, як діє млин, тому про нього і про мельників ходили різні чутки і легенди. Вірили, що саме на млині живуть чаклуни, а жорна водяного млина крутять русалки. Сам же мельник нібито співпрацює з чортами та нечисті дозволяє жити у себе під дахом. Але ці легенди, створені з нерозуміння і заздрості, не заважали людям шанобливо ставитися до мельників, хоча і трохи боятися їх.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Православні свята:

  • Мучеників Прова, Тараха і Андроніка.
  • Перенесення з Мальти в Гатчину частини Древа Животворчого Хреста Господнього, Філермської ікони Богородиці і десної руки Івана Хрестителя.
  • Святкування ікон Божої Матері Рудненська, Мохнатинська, Калузька, Єрусалимська, Єрманская, Ярославська.
  • Пісний день.

Андрон Звіздар

В цей день відзначається пам'ять трьох святих мучеників — Прова, Тараха і Андроніка, постраждалих за віру при імператорі Діоклетіані. Андроніка вважали мудрі звіздарем, тому спостерігали у цей день за зоряним небом. За ними судили про погоду і врожай. Якщо небо зоряне, то наступного року вродить горох. Яскраві зірки – до морозу, тьмяні – до відлиги, миготливі – до зміни погоди. Якщо ж одна із зірок впала, то прийдуть вітри і сухий рік.

Народні прикмети на 25 жовтня

Іменини в цей день

Олександр, Богдан, Денис, Домініка, Іван, Кузьма, Макар, Максиміліан, Мартін, Микола, Тарас, Федот

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.