Останні кілька місяців в Україні аномально низький курс долара. За всіма прогнозами фахівців, восени повинен був бути традиційний скачок американської валюти, але цього не сталося. Про причини зміцнення гривні і чи повернеться все на круги своя, нам розповів експерт у банківській сфері Володимир Іллюша.

Рано радіти

За словами фахівця, зараз у нашій країні штучно занижений курс долара.

«Зниження курсу долара виникає зазвичай, коли іноземної валюти на ринку надлишок, а гривні недолік, - почав пояснювати Ілюша. - Надлишок з'явився, так як на 9,8% збільшилися надходження від «заробітчан», які працюють за кордоном, також збільшився експорт нашої продукції, ми стали на 8 відсотків більше продавати. Завдяки усьому цьому валютна виручка стала заходити більше в країну».

На думку банкіра, також побічно на це могла вплинути продаж Національним банком депозитних сертифікатів на суму в 19 млн гривень.

Популярні новини зараз

Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії

Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення

Показати ще

"Держава намагається змусити народ продавати американську валюту, для того, щоб в майбутньому, коли курс виросте (а він виростить однозначно), на цьому заробити", - додав експерт.

Ілюша зазначив, що на початку року традиційно продавалися облігації внутрішньої позики, тепер же у населення хочуть скупити валюту, тому курс штучно знизили, щоб українці захотіли продавати долари.

"Одним словом держава на цьому заробить, а населення трохи збідніє", - додав він.

НБУ

Також банкір додав, що зараз керівництво Нацбанку таке ж, як і за Петра Порошенка, тому очікувати, якихось кардинальних змін у політиці регулятора, не варто.

"У Смолія працює заступником Рожкова, яка була прямо причетна, до минулого банкопаду і стрибка долара, - сказав він. - Про самого главу НБУ нічого поганого сказати не можу, він гарний фахівець. Але мені здається, до кінця своєї каденції він не досидить".

У НБУ залишилися майже всі ті ж кадри, що працювали і з Гонтаревої

Експерт зазначив, що зараз у нової влади, і зокрема Зеленського, багато інших проблем.

"Для нього зараз найважливіше закінчити війну на Сході, тому просто не доходять руки до Нацбанку, - сказав він. - Але прийде час, він і цим займеться, і тоді керівництво НБУ цілком можливо зміниться".

Володимир Ілюша також дав пораду українцям, як правильно зараз "гратися" з доларом.

"Я впевнений, що до кінця року він однозначно зросте, і буде коштувати в районі 27-28 гривень, а в наступному році ще підскочить і буде не менше 30 гривень, - спрогнозував експерт. - Тому, я б не радив зараз продавати долари, навпаки, якщо зараз придбати американську валюту, то в майбутньому на цьому можна заробити".

Нагадаємо, що восени в Україні продовжать заміну паперових грошей на монети. При цьому 5 гривень замінять вже в цьому році, в 2020 році прийде черга 10 гривень.

Як повідомляв портал Знай.uа, Міжнародний валютний фонд заявив, що в кінці 2019 року можна очікувати зміцнення гривні по відношенню до долара порівняно з показниками за минулий рік.