Згідно з планом, в Україні буде проведена індексація зарплат уже до кінця 2019 року. Індексація дозволяє жителям нашої країни захистити свою заробітну плату від згубного впливу інфляції. Як відомо, розмір заробітної плати праці залежить від індексу споживчих цін за обліковий період. Таким чином держава нашої країни має можливість, піклуватися про жителів України, так вони завжди можуть придбати все, що їм необхідно.

Індексація зарплати

Україна веде облік повної і часткової індексації завдяки регульованому закону "Про індексацію грошових доходів населення" No 1282-ХII, який був прийнятий 3 липня в 1991 році. Як свідчить закон, українцям зобов'язані індексувати:

  • заробітну плату;
  • стипендію;
  • пенсію відповідно до віку, сюди ж входять всі надбавки і доплати;
  • аліменти у вигляді частки від зарплати;
  • виплати по безробіттю;
  • посібник для безробітних;
  • пенсію по інвалідності або в разі втрати годувальника;
  • утримання військовослужбовців;
  • грошову компенсацію за виробничу травму або в разі хвороби;
  • компенсацію інваліду з дитинства.

Формула індексації зарплат

Далі хотілося б докладніше розповісти безпосередньо про формулу розрахунку індексації зарплат. Вона виглядає таким чином:

Сума в рамках прожиткового мінімуму Х коефіцієнт індексації = сума індексації. Якщо розмір підвищення не дотягує до суми індексації - то сам індекс розраховується, як їх різниця. А місяць підвищення стає базовим для індексації і нарахування грошей в майбутньому.

Популярні новини зараз

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

У тому випадку якщо людиною був відпрацьований не повний робочий місяць, то суму індексації необхідно виплачувати виходячи відпрацьований час. Людина має право бути відсутня на робочому місці якщо вона була у відпустці, відрядженні або хворіла, таким чином вона має право на збереження середньої заробітної плати. Саме для таких випадків політиками була розроблена окрема формула.

Формула індексації

Як прорахувати індексацію зарплати

Згідно виведеної калькуляції маємо таку формулу:

Суму індексації за повний місяць ділимо на норму робочих днів (або годин) у місяці множимо на відпрацьовані дні (або години) за місяць, і отримуємо суму індексації

Такий розрахунок можна здійснювати для кожного працівника індивідуально, саме з цієї причини обчислення займе дуже значну кількість часу.

Так само є деякі доходи, які не підлягають індексації, серед них:

  • відрядні відрахування;
  • премії;
  • відпускні;
  • орендна плата;
  • дивіденди;
  • доходи від ведення фермерського або домашнього селянського господарства;
  • заробіток від підприємницької діяльності;
  • соціальна допомога малозабезпеченим, одиноким матерям, дітям під опікою, по догляду за дитиною;
  • єдине разова матеріальна допомога;
  • виплати з Фонду соціального страхування;
  • допомога при вагітності та народження дитини;
  • допомога на поховання людини;
  • єдине разова допомога після втрати профпридатності;
  • компенсація після смерті через нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Калькулятор індексації онлайн

Завдяки калькулятору індексації, можна безпомилково розрахувати величину індексації заробітної плати беручи за основу базовий робочий місяць людини і її поточну заробітну плату. Без такого калькулятора на сьогоднішній день не обходиться жоден бухгалтер, приватний підприємець, так як саме завдяки йому можна без зусиль і за короткий час розрахувати індексацію працівнику відповідно до законодавства.

Розраховуються коефіцієнти індексації та індексація заробітної плати за жовтень 2019, вересень 2019, серпень 2019, липень 2019 і попередні періоди на основі індексів інфляції.

Зайшовши в розділ - Перевір свою зарплату, людина може самостійно без проблем в аналогічній формі виконати розрахунок суми індексації, базуючись на відомих даних про нараховану заробітну плату за видами нарахувань. Також даним способом можна з легкістю розрахувати і суму відпускних за допомогою - калькулятора відпустки. Детальніше про розрахунок заробітної плати - Як розрахувати податки і збори із заробітної плати працівника.

Калькулятор відпустки

Для грамотного розрахунку відпустки насамперед необхідно подбати про те, щоб таблиця була повністю заповнена усіма необхідними даними. А саме: тривалість відпустки в днях, дата початку відпустки, фіксований коефіцієнт підвищення окладу, дата початку розрахунку стажу для визначення кількості днів невикористаної відпустки. Після натискаємо далі, і отримуємо таблицю в якій, згідно з даними якої буде ясно, на яку виплату може розраховувати працівник.

Так само для того, щоб суму компенсації втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати, можна використовувати відповідний Калькулятор компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату.

Калькулятор відпустки для заповнення

І так вибираємо - Калькулятор компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату, і починаємо розраховувати. Такий калькулятор допомагає розрахувати розмір компенсації працівникам за кілька місяців заборгованості відповідно до ЗУ "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати" від 19.10.2000 року No 2050 III і "Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати "від 21.02.2001 рік.

Калькулятор компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату

Насамперед заповнюємо стовпчик - місяць виплати заборгованості, і вносимо в нього всі наявні дані. Після заповнюємо рядок - кількість місяців, за які є заборгованість, для того, щоб відповідно до цих даних можна було розрахувати компенсацію. Після цього вказуємо місяць з якого почалася заборгованість. Після зазначеної суми заборгованості буде забрано податки 18% + 1,5% (з січня 2016 року).

Згідно із законодавством компенсації підлягає сума заборгованості після утримання податків і обов'язкових платежів в місяці заборгованості. Оскільки розміри ставок оподаткування змінюються, то відзначайте цю позначку лише тоді, коли заборгованість виникла не раніше січня 2016 року - з тих пір міститься 19,5%.

Наступним кроком стане розрахунок податків із загальної суми компенсації, в ці розрахунки входять: ЄСВ, ПДФО та військовий збір із загальної суми компенсації. Таким чином заповнивши все і натиснувши далі ми зможемо побачити яке нарахування чекає певного працівника.

Фінансова відповідальність

Штраф у вигляді фінансових санкцій до роботодавця мають право пред'явити органи Державного праці. Детальніше про те який штраф може бути накладено органом Державного праці, в разі якщо роботодавець проведе несвоєчасну індексацію.

Як відомо, в тому випадку, якщо роботодавець не індексує зарплату своїх співробітників, то на нього чекає штраф за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, який відповідно до закону передбачений абзацом четвертим частини 2 на сторінці 265 КЗпП.

Подібне порушення має досить високий штраф, а саме він становить десять мінімальних зарплат (МЗП), на сьогоднішній день це більше 40000 гривень. Мається на увазі нарахування штрафу за кожного співробітника по відношенню до якого були допущені порушення.

Фінансова відповідальність

Як орган Державного праці виявить порушення?

Ця інформація може бути отримана після планової перевірки суб'єкта господарювання. Якщо порушення були виявлені, то на суб'єкт господарювання буде складено акт про виявлення під час перевірки ознак порушення законодавства про працю. І далі в період десяти днів з дня складання акта орган Державної праці зобов'язаний прийняти рішення про розгляд справи про накладення штрафу.

Суб'єкт господарювання стосовно якого буде розглядатися справа, зобов'язані інформувати за п'ять днів до дня його розгляду. Справа без особистої присутності суб'єкта господарювання розглядати не мають права. Особливо якщо їм не була отримана інформація щодо розгляду справи або від нього не надійшло заяви, з проханням відкладення розгляду справи.