З жовтня в Україні почав діяти новий механізм фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

У Мінсоцполітики пояснили, що монетизація пільг не матиме впливу на розмір передбачених законом соціальних гарантій, а дозволить пільговим категоріям населення вигідно користуватись ними.

"Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій, дозволить зберігати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби пільговика", – пояснили в міністерстві. Мінсоцполітики

В Україні почали діяти нові правила для виплат субсидій

Прокоментував нововведення експерт з питань енергозбереження Реанімаційного пакету реформ Святослав Павлюк. Він наголосив, що кардинальних нововведень, як таких, запроваджено не було, а сам порядок призначення виплат не змінився.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Святослав Павлюк, що сума пільги розраховується, опираючись на розмір знижки, на яку одержувач має право згідно із законом. Експерт наголосив, що тепер гроші будуть отримувати люди, а не підприємствам-постачальники послуг.

В Україні почали діяти нові правила для виплат субсидій

"Основна зміна в тому, що не постачальники отримують виплати, а безпосередньо субсидіанти", – сказав він. Святослав Павлюк

Експерт пояснив, що з початку цього опалювального сезону всі субсидії будуть виплачені у грошовій формі. Новий механізм дає можливість отримати допомогу безготівковим або готівковим шляхом монетизації. Під готівковою монетизацією розуміється отримання коштів "живими грошима" з рахунку в одному з уповноважених банків.

"На етапі безготівкової монетизації субсидіант отримує гроші на свій рахунок в Ощадбанку і сам сплачує за рахунками. Якщо у споживача є заборгованість, то гроші надходять на рахунок субсидіанта, автоматично списуються на оплату, а залишок можна зняти після закінчення опалювального періоду", – пояснив експерт. Святослав Павлюк

В Україні почали діяти нові правила для виплат субсидій

Святослав Павлюк зауважив, що на 2020 рік у бюджеті закладено менше коштів на виплати, але зазвичай спочатку влада передбачає менше фінансування, а протягом року додає кошти. Пояснив він це зниженням цін на газ на європейських ринках і неможливістю точно передбачити розмір доплат у подальшому.

"Справа в тому, що знизилися ціни на газ на європейських ринках. Отже, можемо очікувати зниження цін на газ і тепло для населення в Україні. Ймовірно, логіка законодавців у тому, що потреба в доплатах буде меншою за умови нижчих цін на газ" , – зазначив Павлюк. Святослав Павлюк

Також експерт наголошує, що переважна частина субсидіантів в Україні це пенсіонери, а оскільки підвищення пенсій не відбувається, то й не варто очікувати зменшення кількісті громадян, що звернуться за субсидіями. Зі слів Павлюка, поки не відбудеться значних змін в економічній ситуації країні, тобто поки люди не почнуть більше заробляти та витрачати зароблені кошти, доти й існуватме потреба в субсидіях та допомогах.

Варто зауважити, що в бюджеті-2020 на виплату житлових субсидій передбачено 47 млрд 628,6 млн грн.

Нагадаємо, раніше розповіли, як зміняться ціни на продукти, паливо і комуналку в жовтні

Як повідомляв портал "Знай.ua", як не прогавити шанс на нормальну пенсію до 2020 року

Також "Знай.ua" писав, що українцям повідомили, до яких змін готуватися їм з 1 жовтня