Ні для кого не секрет, що покупка нерухомості в Україні дуже і дуже дороге задоволення. У малих містах для середньостатистичного жителя з середнім і вище середнього заробітком проблемно накопичити на житло навіть за кілька років. Що ж стосується здійснення покупки на первинне і вторинне майно в столиці, то це цілий «квест» і для людей з гідними, великими заробітками. Чим ближче до центру, тим відповідне дорожче. І тим не менше в Києві триває будівництво новобудов, частина квартири в яких вже на стадії завершення покупки, навіть коли новобудови ще споруджуються. Що б все життя не бігати по знімних квартирах люди шукають варіанти покупки житла. Власне, обов'язок держави забезпечувати народ оптимальними програмами для нормальної життєдіяльності, в цій статті ми докладніше розповімо, як можна придбати житло в лізинг і що в цілому являє ця система.

Як можна купити квартиру в Києві без першого внеску

Як купити квартиру в Києві якщо грошей в цей момент немає? У слабохарактерних людей може виникнути думка про незаконне заволодіння чужим майном, наприклад старенькій і беззахисною бабусі. Але розсудлива людина знає, що є кілька варіантів оплати нерухомості.

Перший варіант - придбання квартири за готівкові кошти. Якщо дозволяє розмір гаманця, то можна придбати квартиру за готівку і в такому випадку це буде дуже вигідною операцією, адже забудовники заохочують таких клієнтів тим, що ставлять для них оплату за квадратний метр нижче, ніж якщо купувати квартиру на будь-яких інших умовах. Наприклад, є такі житлові комплекси столиці, з якими придбати квартиру за готівку можна на 5% менше загальної вартості. А з огляду на вартість житла в столиці, то будь-яка знижка і знижена ставка буде приємною новиною.

Другий варіант - кредит у банку. На перший погляд проведення кредитних банківських операцій - це дуже вигідна пропозиція, тому що іпотеку можна оформити на тривалий період часу, хоч на 20 років. Але варто розуміти, що окрім накопичених відсотків по кредиту, покупцеві квартири доведеться сплатити ще й послуги нотаріуса, банківський відсоток, а також оцінку обраної квартири. Оцінити нерухомість можна через спеціальні контори, які видадуть нотаріальне підтвердження проведеної оцінки.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Також можна взяти розстрочку від забудовника. Як правило основна частина Київських девелоперів надає житло в розстрочку. Орієнтовно розстрочка видається на період до трьох років на період до здачі будинку в експлуатацію. Сума початкового внеску в розстрочку коливається від 5 до 50% в залежності від забудовника.

Ще один варіант придбання житла - купити квартиру в лізинг. Цей варіант має на увазі під собою довгострокову оренду житла, яку по закінченню певного часу клієнт зобов'язується викупити. Зовсім недавно ця процедура була доступна тільки юридичним особам, але тепер нею можуть скористатися і фізичні особи.

Купівля квартири в лізинг

На банківському ринку України ще мало хто знає, про можливості придбання житла в лізинг. Як вже сказали вище покупка житла в лізинг це оренда житла, яку клієнт по закінченню терміну зобов'язується викупити. У випадку з іпотекою покупець протягом усього часу користування цією послугою є власником нерухомого майна, в той час, як беручи квартиру в лізинг тільки після повної виплати покупець буде справжнім власником бажаної покупки. Втім, почати проживати в лізинговій квартирі покупець може вже після того, як мине укладення договору.

Купуючи квартиру в лізинг покупцеві, не потрібно робити перший внесок за житло, а також якщо є така можливість, то можна достроково виконати умови поставленого договору. Також якщо у покупця змінилися плани, то він може вийти з лізингової програми без будь-яких штрафів та комісій.

Якщо проводити порівняння з придбанням житла в кредит, то купуючи житло під умови лізингу покупцеві немає необхідності вказувати інформацію про свій заробіток. За фактом покупець житла заселяється в квартиру і живе в ній при цьому сплачуючи довгострокову оренду. При лізингу людині непотрібно вносити заставу як це робиться при кредиті. Як правило в кредиті в заставі перебуває те майно, на яке береться кредит, або будь-яке інше цінне майно.

Нині залишається відкритим питання, коли ж в країні дійде черга і запрацює ця лізингова програма на покупку житла, зараз відомо тільки, те, що процес уже запущений і готується все необхідне для впровадження системи.

Найімовірніше, що першими зможуть випробувати цю програму поліцейські та особи рядового і начальницького складу на умовах фінансового лізингу, так як на законодавчому рівні до запуску готуватися програма по забезпеченню житлом вищевказаних осіб. За попередніми даними і обговорень експертів, охочі придбати майно в лізинг зможуть це зробити вже в найближчі рік-два.

Тільки коли система почне діяти в Україні повноцінно, тоді у відкритому доступі на офіційних державних сайтах буде розміщена інформація про ті документи, які будуть необхідні на отримання житла на умовах фінансового лізингу.

Майно, яке знаходитися в лізингу, ставитися до основного засобу, а значить теж підлягає оподаткуванню.

Термін фінансового лізингу може варіюватися від року до 20 років, але не більше. Це означає, що максимум за 20 років людина повинна розрахуватися за взяте майно. Варто враховувати ще той момент, що в разі смерті власника квартири, який ще не виконав своє лізингове зобов'язання, то обов'язки за договором переходять до його спадкоємців. Якщо ж спадкоємці відмовляються, то відповідно отримати житло вони не зможуть, то лізингоодержувачем в такому випадку може стати інша людина, який проживав в орендованому житлі, головна умова, щоб ця людина була повнолітня.

Наявність лізингу захищає майбутніх власників від витівок правоохоронців. Так, лізингову житлоплощу не можна перетворити в заарештовану, під час дії договору майно буде залишатися у володінні лізингової компанії. В цілому заарештованою нерухомістю можна користуватися до відповідного дозволу згідно судових процесів.

Щоб запустити програму в країні повинні бути встановлені довгострокові фінансові гарантії за ціною, які будуть оптимально вигідними для майбутніх клієнтів.

В якому випадку розривається лізинговий фінансовий договір

Добре, коли все добре, але якщо виникають форс-мажорні обставини, які не вписуються в початковий сценарій, то лізинговий договір може бути розірваний. Договір переривається, якщо:

  1. Несплата лізингових платежів з боку покупця не надходять 90 і більше днів;
  2. Лізингове житло зруйноване або на цій стадії;
  3. Покупець використовує житло не за призначенням або ж систематично, або на постійно основі порушує права та інтереси сусідів або інших людей;
  4. Минуло вже більше двох місяців, а користувач житла так і не уклав необхідні договори на проведення житлово-комунальних послуг.

Якщо в житті з лізинговим майном трапляється така обставина, то про розірвання договору особа оформила договір повинна бути повідомлена не пізніше, ніж за два місяці. Коли договір буде розірвано, то людині на виселення дається 30 календарних днів.

Якщо ж всі умови дотримуються, всі виплати проводяться вчасно, то і лізингодавець, і лізингоодержувач обмежують себе від будь-яких ризиків.

Передача житла в постійне користування передається тільки після того, як всі виплати здійснені це плюс скоріше для лізингодавця, ніж для лізингоодержувача. До того моменту поки виплати за фінансовим лізингом ще не завершилися, вважається, що майбутні власники беруть житло в оренду. Відповідно або держава, або встановлені програми здають в оренду їм це житло. Сама лізингова програма наділяє клієнтів наступним правом викупу житла та повноцінного користування відповідно до своїх потреб і переваг. Під викупом розуміється своєчасна оплата всіх встановлених договором платежів.

Коли ж майно повністю перейшло у володіння нового господаря, тоді він може їм розпоряджатися на свій розсуд: продати комусь в розстрочку під виплату і відсотки, просто продати на вигідних йому умовах, залишити в спадок і ряд інших варіантів. Продаж майна та всі інші маніпуляції можуть бути здійснені тільки після всіх виплат і здійснення угоди.

Лізингові компанії в Україні

На сучасному економічному ринку існує ряд банківських і комерційних пропозицій, скориставшись якими можна підібрати для себе вигідні варіанти різних позик, покупок або здійснення інших операцій. Що стосується лізингових компаній, то їх теж досить велика кількість на сьогоднішній день. У кожної з них є офіційний сайт, на якому представлений електронний калькулятор, з яким кожен клієнт самостійно може порахувати яку суму від загальної ціни квартири йому необхідно буде платити щомісяця і на скільки років розтягнуться його лізингові зобов'язання. Для зручності, на сайті можна оформити і лізинговий розрахунок онлайн. Поки компаніями пропонуються програми на придбання лізингових авто як для юридичних, так і для фізичних осіб, але обіцяється, що незабаром ці програми поповняться і люди зможуть купувати квартири в лізинг теж.

Поки Україна надає можливість за доступною лізинговою програмою придбати автомобілі і ті відгуки які можна прочитати на сайтах лізингових компаній свідчать про те, що це вигідна пропозиція для людей, які зважилися на цей відповідальний крок.

На сьогоднішній день в Україні існує 31 компанія в різних містах, які готові своїм клієнтам надати послуги лізингу.

До основних вимог на отримання лізингу відноситься:

  • Потенційний покупець зобов'язаний бути резидентом країни у віці від 21 до 60 років. Обмеження віку пов'язане з тим, що лізингові компанії об'єктивно розцінюють ситуацію і розуміють, що якщо людина старше 60 років захоче оформити лізинговий договір, то мало ймовірно, що він зможе його виплачувати від 1 року до 20 років, які передбачаються договором;
  • Відносно майбутнього клієнта не повинно бути відкритих виробництв;
  • Якщо є офіційне і постійне джерело заробітку, то це буде тільки перевагою для успішного здійснення операції.

Арештоване або заставне майно неможливо використовувати в якості лізингового. Також не можна використовувати те майно, в якому були проведені незаконні перепланування і реконструкції. В лізинг дозволяється оформляти тільки введений в експлуатацію житловий об'єкт нерухомості. Будівля, в якому знаходитися лізингова квартира не повинна бути в черзі на проведення капітального ремонту, тобто здавати можна тільки, те приміщення, в якому комфортно для життя. В недалекому майбутньому, коли буде введена лізингова програма на придбання первинного і вторинного житла, то майбутньому клієнтові, щоб скористатися державною програмою необхідно буде надати свою кредитну історію.

Варто зробити акцент на тому, що різні лізингові компанії мають різний початковий внесок, в одних компаніях він може зовсім відсутніми, а в інших компаніях, він може бути 10% від загальної суми майна. Чим більший початковий внесок вносить клієнт, тим вигідніше для нього будуть умови договору.