Влітку українцям на електронні пошти масово надсилали листи вимагачі грошей. Вони писали, що давно стежать за комп'ютерами жертв і знають всі їхні слабкості, пише "КП".

Одних шахраї запевняють, що зробили скриншнот екрану при перегляді полунички, інших, що зняли на вебку зустріч з пристрасною коханкою. За знешкодження небажаної інформації, горе-хакери вимагають надіслати гроші на біткойн-гаманець… А в доказ, що це не жарти, надсилають нібито розкриті паролі жертв. Одним приходять старі паролі, іншим – діючі.

Листи здебільшого написані англійською мовою. І багато користувачів потрапляють на гачок аферистів. Суми, які вимагають - в доларах. І зазвичай встановлюють часові рамки, наприклад, жертвам дають 24 чи 48 годин на роздуми.

Російські хакери

Популярні новини зараз

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Час від часу хакери зламують різні системи (наприклад, LinkedIn), знаходять там адреси пошти і хеши паролів - з їх допомогою можна розшифрувати пароль. Потім діють за напрацьованою схемою. В результаті людина думає, що зламали облікові записи.

В 2018 році хакери атакували бази даних. Саме в липні зламали базу Google. Тоді документи, які зберігали на Google Docs, стали доступні всім бажаючим. Люди знаходили в розділі пошуку docs.google.com документи за запитами "паролі", "відкати", "кошторису".

Якщо ви отримали такий лист, не панікуйте: швидше за все, багатьом вашим знайомим прийшов такий же. Так що соромитися, що вони дізнаються вашу історію браузера, не варто: вони теж через це переживають.

хакер

Програміст Максим Павленко каже, якщо вам прийшли такі листи, потрібно звернутися до фахівців, аби вони перевірили ваш комп'ютер на предмет шкідливих програм.

За словами програміста, хакери мають безліч способів, щоб зламати пошту та отримати пароль. Найпоширеніший - через KeyLogger, шкідливий додаток або троян. Для цього людина повинна щось скачати і встановити на комп'ютер. І вуаля... Тоді хакери можуть легко використати дані проти вас.

Нагадаємо, що у роботі всесвітньо відомого пошуковика Google стався колосальний збій.

Як повідомляв портал Знай.ua, Південна Корея була першою країною, офіційно отримала Galaxy Fold, в середу, 18 вересня, буде випущена обмежена партія на глобальному ринку. Однак, гонконгські реселери вже почали продавати пристрій на сірому ринку, але набагато дорожче.

Також портал Знай.ua писав, що нова ОС Windows буде працювати в 2 рази швидше "десятки".