Чи зміниться що-небудь для пенсіонерів з приходом нової влади? Чого чекати держслужбовцям, педагогам та людям інших професій, а також працюючим пенсіонерам? Дізнайтеся: що являтиме собою нова пенсійна система і кого можуть торкнутися прийдешні зміни. Давайте поговоримо про це більш детально. Адже скоро може стартувати нова пенсійна реформа.

Пенсійна реформа 2019: останні новини, Україна

Дискусії обранців щодо пенсійної реформи в Україні від політичної сили «Слуга народу» вже мали місце у 2019 році. Соцексперти повідомили про свої подальші наміри. Зміни стосуються не тільки людей, які вже перебувають на пенсії, але й майбутніх пенсіонерів.

У планах нового уряду - осучаснення і запуск другого етапу пенсійної реформи. Будуть обов'язкові накопичувальні пенсії, які передбачають їх постійне формування у недержавних ПФ. Тобто українці повинні будуть обов'язково щомісяця відраховувати частину грошей зі своєї заробітної плати упенсійний фонд (далі - ПФ).

Однак із огляду на нестабільну економічну ситуацію в Україні, запуск другого етапу повноцінної пенсійної реформи поки під сумнівом. Ця ідея, ймовірно, знайде своє втілення й ефективність. Але тільки при успішних темпах зростання економіки країни. При сприятливому прогнозі це станеться, швидше за все, не раніше, ніж через 3-4 роки.

Коли у нас впровадять обов'язкові накопичувальні пенсії, поки невідомо. Безсумнівно, український пенсійний законопроект потребує удосконалення. Ефективність роботи накопичувальної пенсійної системи можлива тільки у разі економічної стабільності. Якщо українці будуть захищені від інфляцій, про що говорити поки що дуже рано, тоді вони зможуть бути упевненими у завтрашньому дні.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

У Європі, наприклад, є країни, у яких пенсійні системи організовані на найвищому рівні. Так, найкраще живеться пенсіонерам Норвегії, Нідерландів, Фінляндії та Данії. Тут люди похилого віку та майбутні пенсіонери можуть бути спокійні щодо пенсійного соцзабезпечення.

А ось економіці нашої країни поки що не вистачає захисту накопичених коштів від можливих інфляцій. Наші закони далекі від досконалості. Нова пенсійна програма може формувати свої вимоги. Однак говорити про впровадження другого етапу пенсійної реформи поки що рано. Адже українцям не вистачає ще й прозорості.

Пенсійна реформа 2019

Як правило, багато співробітників різних організацій працюють неофіційно. Деякі фізособи-підприємці не хочуть платити за найманих працівників податки. У результаті страждає пенсійне страхування. А тіньова економіка, як і раніше, процвітає.

Із 1.01.2019 року новий розмір мінімальної заробітної плати становить 4 тис. 173 грн. У зв'язку із цим змінився і розмір податків, які мають сплачувати роботодавці. Однак у нас у країні легальні схеми легко перетворюються на нелегальні.

Незважаючи на те, що українське законодавство за неоформлені трудові відносини передбачає штрафи, підприємці нехтують законами, ухиляючись від пенсійного страхування найманих працівників. Багато українців працюють, не маючи декретних, випускних і лікарняних. У деяких випадках - навіть гарантованої заробітної плати.

Тоді про яке пенсійне забезпечення може йти мова? Що очікує майбутніх пенсіонерів, якщо сьогодні для багатьох працюючих в Україні людей пенсійні терміни розмиті? Тут мається на увазі те, що українські громадяни не мають чіткого уявлення про своє пенсійне майбутнє.

Сьогодні не всі роботодавці сплачуть страхові внески. Багато українців не можуть дозволити собі робити пенсійні внески, зважаючи на низький рівень заробітних плат. Так що говорити про гідні пенсії поки рано.

Крім цього, основним каменем спотикання нинішньої пенсійної системи є неефективна робота державного ПФ. Ще у 2017 році за допомогою пенсійної реформи політики намагалися збалансувати роботу державної системи.

Однак і в минулому, і в сьогоденні старі й нові парламентарії поки так і не визначилися, чи варто створювати орган, який буде займатися пенсіями. Це пенсійне питання поки відкладено до 2020 року.

Пенсійна реформа в Україні: страховий стаж

Здебільшого в Україні на пенсію виходить ті українці, які мають 25 і більше років стажу. Однак нікому не завадить знати, який страховий стаж (сплачені страхові внески до ПФ) у вас особисто.

Страховий стаж став особливо важливий для нарахування пенсії із 1.01.2004 р. Із того час трудова книжка перестала підтверджувати страховий стаж. Основним фактором при перерахунку пенсії став той стаж, який був оплачуваним.

Тобто, якщо роботодавець справно сплачував страхові внески до ПФ, то і пенсія буде нарахована пропорційно цьому. На жаль, деякі підприємці йшли й продовжують йти на хитрість: вони не платили і не платять пенсійні страхові внески. У результаті таких недбайливих маніпуляцій страждають наймані працівники.

Пенсійна реформа 2019

Не виключено, що з 2020 року майбутні пенсіонери зможуть добровільно виходити на пенсію. Це нововведення може стати актуальним не тільки після досягнення пенсійного віку, а й до цього.

На сьогоднішній день достроковий пенсійний вихід прийнято тільки для людей «шкідливих» професій. Для держслужбовців-жінок віковий ценз становить 60 років, чоловіків - 61 рік. Після досягнення цього віку люди, що працюють на державних посадах, зобов'язані піти на пенсію.

Фахівці із соцпитань припускають, що запуск другого етапу пенсійної реформи можливий у 2020 році. І завдяки цьому люди віком до 40 років зможуть накопичити гідну пенсію.

Віктор Колбун, екс-заступник глави ПФ вважає, що розмір пенсії у людини, яка достроково вийшла на пенсію, повинен бути меншим, оскільки вона внесла менше грошей у загальний резерв пенсійної системи.

Безумовно, індексація доходів українського населення потребує реформування. Економісти кажуть, що найскладніше збереження купівельної спроможності накопичувальних пенсій майбутніх пенсіонерів протягом 30-35 років.

Експерт Галина Третьякова вважає, що цього можна досягти, якщо у нас у країні буде розвинене кредитування недержавними ПФ приватного бізнесу, працюватиме фондовий ринок і майбутні пенсіонери стануть самостійно оплачувати пенсійні внески.

Таблиця виходу на пенсію жінок України та чоловіків

Існуючий закон диктує поступове підвищення пенсійного віку для жінок. Щороку він збільшуватиметься на 6 місяців. Із 2019-го року пенсійний вік для жінок становить 59 років, для чоловіків - 60. У кінцевому підсумку до 2021-го він становитиме для українських жінок 60 років.

Час відліку пенсійного віку безпосередньо пов'язаний із датою народження. Так, у 2019 році йдуть на пенсію у 59 років ті жінки, які народилися не пізніше 30.09.1960. Верховна Рада України може внести новий пенсійний вік, але тільки для жінок. Для чоловіків це питання поки не розглядається.

Таблиця виходу на пенсію жінок України

Останнім часом у мережі інтернет з'явилися чутки про те, що пенсійний вік скасують. Новий уряд дійсно розглядає це питання. ВРУ планує розглянути законопроект, який відстрочить підвищення пенсійного віку для українських жінок до 2022 р.

Щоправда, повернути вихід на пенсію у 55 років для жінок досить складно. За словами експертів, якщо це зробити, то відразу з'явиться велика кількість людей, які повинні будуть вийти на пенсію.

Доведеться виплачувати пенсії жінкам-вчителям, медикам та українкам інших професій 55-ти, 56-ти, 57-ми та 58-ми років. Для цього необхіден різкий стрибок у виплатах, через що у ПФ можливе виникнення дефіциту коштів. Крім цього, нове покоління людей, що вийшли на пенсію у 59 і 60 років, зможе вимагати компенсацію за втрачений час виплати пенсій.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та наукових соцдосліджень ім. М. Птухи НАН України Лідія Ткаченко вважає, що зниження пенсійного віку може призвести до того, що не буде кому працювати.

Тим часом експерт із соцпитань Галина Третьякова впевнена, що українці повинні виходити на пенсію тоді, коли самі побажають. Вона має на увазі те, що маючи 35 років стажу у 55 років, бажаючий вийти на пенсію може може оформити її та не працювати.

І якщо комусь у 70 років захочеться працювати йотримувати пенсію, то це також повинно мати місце. Деякі фахівці підтримують таку думку. Інші не поділяють її, дотримуючись точки зору, що якщо пенсіонер у віці працює на керівній посаді, він при бажанні може продовжувати працювати на пенсії. Але тільки повинен стати підлеглим, щоб дати дорогу молодим.

Екс-заступник голови ПФ Віктор Колбун, аналізуючи можливі нововведення у пенсійній реформі, висловлює впевненість у тому, що пенсіонерам у віці недоцільно працювати на керівних посадах.

На його думку, вони повинні працювати рядовими виконавцями, щоб не позбавляти перспективи кар'єрного росту молодих працівників. Він також упевнений, що це може послужити причиною відтоку молодих українців на роботу за кордон.

Останні новини про підвищення пенсії в Україні

Коли з 1.01.2019 року збільшився розмір мінімальних заробітних плат, підвищилися пенсії і близько 2 млн. пенсіонерів. Це нововведення торкнулося деяких українців. Збільшилися пенсії у військовослужбовців і тих пенсіонерів, яким більше 65-ти років і у них є повний пенсійний стаж.

1.03.2019 року відбувся автоматичний перерахунок пенсій. У вересні 2019 року стало відомо, що українцям підвищать пенсії. Перша хвиля підвищення запланована на 1.12.2019.

Пенсійна реформа 2019

У даний час мінімальне пенсійне забезпечення порівнюється у еквіваленті до прожиткового мінімуму і становить 1 тис. 564 грн. Із початком зими цей розмір збільшиться на 74 грн. І складатиме 1 тис. 638 грн.

Таку пенсію отримують приблизно 1-1,5 млн. українців. Друге підвищення заплановано на весну наступного року: 1.03.2020. Підвищать пенсії і тим українським пенсіонерам, у яких роки за стажем вищі норми.

Нагадаємо: на сьогоднішній день в Україні близько 11 млн. пенсіонерів. Пенсії за вислугу років стали отримувати до 1 млн. осіб. Із огляду на те, що у нас скасували встановлення мінімально необхідного віку для нарахування пенсії за вислугу років, експерти в області соцдосліджень оцінюють збільшення числа пенсіонерів, у яких вислуга років, на 20 тис. осіб у середньому.