Громадяни України зіткнуться з черговим стрибком цін на продукти. Про це повідомляють експерти.

Кажуть, що подорожчання відбудеться, незважаючи на укріплення гривні на валютному ринку та хороший урожай багатьох культур.

Якщо в серпні 2019 року рекордсменом став картопля — його ціна в кінці літа варіювалася на значеннях 20-22 гривні за кіло, то взимку експерти передбачають подорожчання і інших продуктів.

За словами генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, в серпні 2019 року порівняно з липнем вартість соціального кошика зросла на 55% – подорожчання торкнулося 17 продуктів.

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Дорошенко впевнений, що восени рівень інфляції складе 3%, приблизно на стільки ж в середньому подорожчають продукти харчування. Хліб і овочі будуть лідерами зі зростання цін.

Подорожчання картоплі експерти пояснюють неврожаєм в нинішньому році, на тлі якого Україна розпочала активний імпорт картоплі з Білорусі.

Людську жадібність також називають однією з причин подорожчання картоплі. Так, в Українській асоціації виробників картоплі стверджують, що хоч врожай у цьому році і не найкращий, але й далеко не катастрофічний. Однією з причин цінових стрибків є ажіотаж і бажання перекупників заробити.

Також повідомлялося, що в Україні до кінця 2019 року зростуть ціни на молоко, м'ясо, хліб, овочі. Про темпи інфляції в країні розповів голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За його словами, інфляція з вересня буде зростати, однак подорожчання продуктів не буде суттєвим, оскільки "далі дорожчати вже нікуди".

"Молочна продукція буде дорожчати до кінця року в середньому на 4% в порівнянні з сьогоднішнім днем. Білий і чорний хліб подорожчає на 6 відсотків. Вони будуть одним з лідерів подорожчання", – повідомив він.

"М'ясо росте в цьому році досить маленькими темпами. Лише на 1% зросло з-за того, що попит невеликий. Незважаючи на те, що номінально ми отримуємо все більше і більше, за фактом не можемо дозволити собі м'ясо. Це стримує попит, і м'ясо подорожчає на 1,5-2% до кінця року при споживчої інфляції 3-3,5% з вересня по грудень", – розповів Дорошенко.

Нагадаємо, як змінилися ціни на продукти і чого краще не купувати.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям підсунули завищену ціну на газ.

Також портал Знай.ua писав, що ціна на паливо в Україні різко підскочить.