Власники авто на іноземній реєстрації знову отримали хорошу новину - штрафи за перевищення терміну перебування нерозмитнених авто на території України відтермінували ще на 90 днів. Відтермінування було підтримане парламентом 12 вересня.

Співзасновник ГО "Доступне авто" Михайло Катрук пояснив, яка зараз ситуація з розмитненням, так званих, "євроблях", - повідомляє автомобільний портал Motor Media Review.

З його слів, правила розмитнення "євроблях" не зазнали змін відтоді, як їх було прийнято. Законом було встановлено пільговий період на півроку – 50%-знижку на акциз. Верховна Рада вже двічі приймала рішення про відтермінування дії штрафів, кожного разу – на 3 місяці. Михайло Катрук каже, що загальний спосіб їзди на єврономерах в Україні – це транзит.

Нові правила розмитнення євроблях

У ДФС дозволяють тимчасово ввезти авто на період до 1 року. Умови: письмове зобов’язання про зворотне вивезення, письмове декларування, сплата всіх митних платежів як при імпорті таких транспортних засобів. Окрім цього, дозволяється тимчасове ввезення авто без реєстрації до 10 діб. Основною умовою є застава на кордоні в розмірі вартості розмитнення.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Показати ще

Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію авто до 60 днів упродовж року без сплати митних платежів за умови подання до органу доходів і зборів документів на право власності на авто та його реєстрацію на території відповідної країни. Але вони не мають права використовувати їх з комерційною метою та передавати іншим особам

Нові правила розмитнення євроблях

Нові штрафи від старих відрізняються сумою штрафів та врегулюваним питанням повторного порушення, тобто платити штраф власник авто буде стільки разів, скільки його ловитимуть.

Суми штрафів становлять:

– 17 тисяч гривень – за перевищення від 10 до 20 діб;

– 85 тисяч гривень – за перевищення від 20 до 30 діб;

– 170 тисяч гривень або конфіскація ТЗ – за перевищення більш ніж на 30 діб.

Нові правила розмитнення євроблях

За передачу авто іншій особі, або використання в комерційних цілях – це ще 34 тисячі гривень штрафу.

Михайло Катрук зауважив, що проблеми матимуть ті, хто на своє ім’я ввезли нерозмитнені авто і продали їх, не переоформивши. Так як саме вони несуть відповідальність за це авто і їм почнуть приходити штрафи. На митниці зізнаються,, що у них немає жодної процедури, як авто в такій ситуації з себе "зняти".

Нові правила розмитнення євроблях

Якщо ж власник не знає, де людина, якій він продав авто і де той автомобіль – то не може і в поліцію заявити – бо транспорт не вкрали. А якщо заявить, що вкрали, і з’ясується, що це не правда – за це теж передбачена відповідальність.

Якщо таке авто потрапляє в ДТП або пожежу – тоді зареєстрований власник може подати документи на митницю про таку проблему. Привозить те, що залишилося від авто в один із 6 сертифікованих пунктів утилізації і вони авто утилізують. Все, що лишається – розмитнюється як вторсировина. У цьому випадку – авто вважається "знятим".

Нагадаємо, раніше Зеленський врятує "євробляхерів": українцям даний другий останній шанс

Як повідомляв портал "Знай.ua", Рада відтермінувала штрафи для "євробляхерів"

Також "Знай.ua" писав, що стало відомо, як придбати вживане авто за копійки, лайфхаки для водіїв