Зміна прізвища - питання досить делікатне. У цій статті ми розберемо причини та фактори, а також усі поняття, що стосуються цієї теми. Дізнайтеся онлайн особливості, що стосуються зміни прізвищ в Україні. Пропонуємо списки документів для зміни прізвища та заміни паспорта.

Як поміняти прізвище в Україні? І хто має право на їх зміну?

Часом трапляється, що хтось наважується змінити свої особисті дані. Зробити це можуть тільки повнолітні громадяни країни. Після досягнення 16-річчя будь-яка людина може претендувати на зміну прізвища, імені або по батькові.

Щоправда у питанні, яке стосується вікових обмежень зі зміни прізвища, є один нюанс: ті особи, яким виповнилося 14 років, і вони бажають змінити прізвище, можна це здійснити, але тільки із дозволу батька чи матері або піклувальника.

Відновлення загубленого паспорта - інше питання. Сьогодні ми більш детально поговоримо про зміну прізвища та паспорта через інші аспекти. Причинами рішення зміни прізвища можуть виступати наступні фактори:

  • Заміжжя.
  • Розлучення.
  • Власна готовність.
  • Удочеріння/усиновлення або їх ануляція.

Людей, які зважилися змінити прізвище, цікавить цілий ряд запитань. Спробуємо розглянути усе детально. І детально розкажемо про усі аспекти, які можуть вас зацікавити.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Як дізнатися прописку людини за прізвищем в Україні?

У мережі інтернет є онлайн-довідник, що дозволяє дізнатися прописку людини за його прізвищем. Але не всім це може бути приємно. Адже не виключено, що шахраї можуть використовувати отриману інформацію у своїх цілях.

Як поміняти прізвище в Україні

Творці сайту позиціонують веб-портал із переліком прізвищ як довідник для швидкого пошуку людей, із якими з яких-небудь причин давно втрачено зв'язок. Здавалося б, добра справ - створити такий сайт, щоб допомагати іншим користувачам мережі інтернет здійснювати швидкий пошук потрібної людини.

Однак для зловмисників відкрита база, де вказані паспортні дані, - відмінна можливість дізнатися особисті дані для подальшого незаконного використання. Благі цілі й наміри, як правило, не у всіх.

Згідно ЗУ «Про обробку персональних даних», кожен громадянин країни повинен надати письмову згоду щодо обробки особистих даних або відправити її у електронному вигляді. Це ж стосується їх зберігання та використання.

Як знайти людину за ІПН (Україна)?

Ще одне запитання, яке часто цікавить деяких користувачів мережі інтернет: чи можна отримати інформацію про людину за її ІПН онлайн? Як правило, кожен українець повинен мати свій ІПН (індивідуальний податковий номер). Він включає 10 цифр.

Знаючи код, віртуально дійсно можна отримати інформацію про дату народження власника індивідуального податкового номера, а також дізнатися його стать. Крім цього, існують програми, скачавши які, можна знайти людину за ІПН в Україні.

Можливий і інший варіант: пошуку ІПН коду за датою народження фізособи. Після введення дати народження база видасть результат: список коректних індивідуальних кодів ІПН, відповідних запрошенням числу, місяця та року народження.

Якими можуть бути причини відмови зі зміни прізвища?

Не завжди компетентні органи дозволяють здійснити задумане певної особи зі зміні його прізвища. Часом людина отримує відмову. Але для цього є вагомі причини:

  • Надання фальшивих документів.
  • Заявник знаходиться у міжнародному розшуку.
  • Особа перебуває під слідством.
  • Заявник задіяний у судових розглядах.
  • Особа має адмінпокарання.
  • Заявник, у якого непогашена судимість.

Усі інші випадки повинні мати позитивний результат. Але які ж документи знадобляться для зміни прізвища? Скоро ми вам про це розкажемо. Тільки спочатку трохи поговоримо про зміну прізвища після реєстрації шлюбу наречених.

Зміна паспорта після заміжжя (Україна 2019/2020)

Тільки від нареченої залежить, чи варто їй міняти прізвище у паспорті. Деякі вважають за краще залишатися на своєму дівочому. Відповідно до Закону України, наречена має право залишити за собою прізвище, яке була у неї до заміжжя.

Як поміняти прізвище в Україні

Якщо молодята вибирають спільне прізвище, то один із пари повинен поміняти своє на нове. Як правило, у більшості своїй дівчина бере прізвище хлопця, рідше трапляється навпаки. Але такий варіант також допустимий.

У разі заміжжя необхідно буде міняти ті ж документи, що і у інших випадках при зміні прізвища. Винятки становлять документи, у які потрібно буде внести зміни: банківський договір, трудова книжка, банківська карта і рахунок, медична, дисконтна, страхування, заповіт, залікова книжка, читацький квиток, страховий поліс, реєстраційний документ підприємця.

Зміна прізвища: які документи необхідно надати?

Пропонуємо познайомитися зі списком необхідних документів для зміни прізвища:

  1. Написати заяву.
  2. Надати свідоцтво про народження.
  3. Прикласти свідоцтво шлюбу у разі його укладення.
  4. Надати свідоцтво про розірвання у разі, якщо шлюб було розірвано.
  5. Прикласти свідоцтво про народження неповнолітніх дітей у разі, якщо цей факт має місце.
  6. Надати довідку про попередні можливі зміни ПІБ не тільки заявника, але й батька, матері, якщо ці процеси здійснювалися.
  7. Зробити фото розміром 3x4.
  8. Заплатити державне мито (ціна буде вказана у РАЦСі). І докласти чек про оплату.

Як поміняти прізвище в Україні

Максимальний термін підтвердження рішення з даного питання - дванадцять тижнів. Щоправда, представники держустанов, до яких звертаються громадяни, які бажають змінити прізвище, можуть продовжити цей термін до півроку, що може бути пов'язано із якимись серйозними порушеннями.

Які документи потрібні для заміни паспорта?

У разі зміни прізвища необхідно поміняти паспорт. Для цього потрібно звернутися у паспортний стіл відділення Державної міграційної служби України за місцем проживання. Коли змінюється паспорт, необхідно надати наступні документи:

  1. Написати відповідну заяву - бланк вам зобов'язані надати.
  2. Прикласти 2 фото розміром 3,5х4,5 см.
  3. Надати квитанцію, що підтверджує оплату державного мита.
  4. Прикласти свідоцтво (-а) про народження дитини (дітей), якщо він (вони) є.
  5. Надати свій старий паспорт, у якому вказане колишнє прізвище.

Як правило, після зміни прізвища, за новим паспортом необхідно буде виконати заміну й інших важливих документів. Які ж із них потребують переоформленні? І у яких місцях їх змінюють? Давайте дізнаємося.

Які ще документи необхідно міняти?

Отримавши після зміни прізвища новий паспорт (термін переоформлення українського - від 1 тижня до 1 місяця), необхідно буде змінити і ряд інших важливих документів:

1. ІПН - сам номер у фіскальній (податковій) службі міняти вам не будуть, але випишуть довідку про його присвоєння на нове прізвище. Звернутися у дану службу необхідно не пізніше 1 місяця після зміни прізвища. Вам доведеться оформити відповідну заяву.

Для присвоєння ІПН на нове прізвище, необхідно взяти із собою новий паспорт, колишній ідентифікаційний код, довідку про зміну особистих даних. Переоформлення ІПН виконується терміном від 1-го тижня до 3-х. У разі неподання відповідної заяви за прострочений запит про переоформлення ІПН загрожує адмінштраф.

2. Біометричний паспорт. Ця процедура займе за часом близько 1-го місяця. Для переоформлення вам необхідно звернутися до міграційної служби. Для зміни закордонного паспорта вам знадобиться: написати заяву, прикласти чек про оплату державного мита, взяти із собою новий український паспорт і старий закордонний паспорт, надати ксерокопію індивідуального ідентифікаційного коду.

4. Приватна власність. Деяких користувачів цікавить запитання: «Чи потрібно буде перездавати іспит у разі зміни прізвища та заміни прав?» Ні, оновлення цього документа перездачі іспиту не вимагає.

Для переоформлення із собою необхідно взяти новий український паспорт, надати медичну довідку, що дозволяє керувати транспортним засобом, докласти колишнє посвідчення, фото розміром 3x4, а також квитанцію про оплату держмита.

Як поміняти прізвище в Україні

Тим особам, які не бажають змінювати старий зразок водійських прав на новий, дозволяється користуватися колишнім, тільки у такому випадку знадобиться довідка про зміну прізвища.

5. У список обов'язкових документів по оновленню після зміни прізвища відносяться: депозити у банках, заповіти, страховки, медичні та дисконтні картки.

Трудову книжку міняти не обов'язково, як і документи про здобуту раніше освіту. Необхідні заяви оформляються українською мовою.

Підводячи підсумки, відзначимо, що процедура зі зміни прізвища та отримання усіх необхідних документів - справа кропітка. І вимагає від вас терпіння. Необхідно буде докласти зусиль, щоб правильно зібрати необхідний перелік документів і скласти заяви.

У цілому вищезазначений перелік допоможе вам визначитися із необхідним переліком документів. Якщо вам зрозумілий загальний порядок дій зі зміни прізвища, можете приступати до здійснення бажаного.

Звичайно ж, ми можемо тільки припускати, скільки часу вам доведеться витратити на відвідування тієї чи іншої інстанції для подальшої заміни документів, пов'язаної із прізвищем та його заміною. Адже у деяких органах процеси із видачі належних документів налагоджені. І їх відвідування не займе так багато часу.

Але десь вам доведеться затриматися довше. На жаль, не скрізь в Україні сервіс послуг у держструктурах на вищому рівні. Так що необхідно бути готовим до того, що доведеться витратити певний час і зусилля, тому що не скрізь усе робиться швидко.

До речі, громадянин України може змінити за власним бажанням не тільки прізвище, а й ім'я або по батькові. Ця процедура відбувається за бажанням людини. У зв'язку із виникненням приватних питань, необхідно звернутися до юриста. Деякі популярні веб-ресурси надають сьогодні безкоштовну юридичну консультацію онлайн.