Реформування та вдосконалення медичної реформи важлива ланка, яка так чи інакше позначається на кожному з нас. Перший етап трансформації медицини ми вже відчули на собі. Другий етап гряде в 2020 році, і він буде спрямований на нововведення в лікарнях і поліклініках. Третій етап трансформації буде являти собою введення ліцензування лікарів, що буде свідчити про високу якість обслуговування і надання медичних послуг. Сучасне реформування медицини буде проходити за новою моделлю фінансування Національної служби здоров'я України. Завдяки новій моделі фінансування пацієнти знайдуть чітке розуміння, які медичні послуги вони зможуть отримати безкоштовно, а за які як і раніше необхідно буде платити. Сучасній медицині і людям які повинні її використовувати не дуже то і пощастило адже на їхні плечі гримнули відразу кілька змін, звикнути до яких потрібен час і певне розуміння.

Що собою являє медична реформа

Хочеться нагадати, що ще в 2017 році Верховною Радою після тривалих суперечок і гарячих дискусій був прийнятий закон про медичну реформу в Україні. Тоді був змінений підхід до фінансування медичної допомоги при якому «гроші йшли за пацієнтом» і щоб ці фінанси підтягнулися необхідно було вибрати лікаря первинної медицини це сімейний лікар або педіатр для дитини. З цим сімейним лікарем або педіатром необхідно підписати декларацію за кожну з них медичний заклад отримує 370 грн. помножені на віковий коефіцієнт.

З'явилася також програма державних гарантій згідно з якими пацієнт отримував не тільки медичну допомогу, але ще й лікарські засоби, які фінансуються державою і закладеним бюджетом. На медичній арені з'явився новий орган НСЗУ - національна служба здоров'я України, діяльність якого спрямована на діалог з постачальниками медичних послуг, а також на оплату тих самих послуг. Наведена нижче стаття розповість про всі нововведення і що в цілому являє собою медична реформа.

Медична реформа в Україні

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Медична реформа в Україні

З 1 липня 2019 в Україні стартував другий етап медичної реформи. Згідно з цим етапом передбачається оплата за державний рахунок вторинної медичної допомоги, зокрема, надання консультації фахівців, безкоштовні аналізи і дослідження. Не тільки вторинна медична допомога, а в цілому на медичне обслуговування урядом задекларовані 56 видів діагностичних послуг, які повинні оплачуватися щодо кожної людини в районній і міській лікарні. Наприклад, якщо один медичний заклад зробив обслуговування для 100 осіб і провело УЗД 100 раз, відповідно вона отримає фінансування за ці 100 послуг. Якщо ж інша медична установа зробило всього 10 аналогічних процедур, то відповідно і їх частка фінансування буде в 10 разів менше. З таким підходом Україна перестане втрачати фахівців, зокрема у медиків буде більше бажання щось робити для своїх пацієнтів, а не як часто буває, коли приїжджає машина швидкої допомоги, до пацієнта піднімаються втомлені і не замотивовані лікарі, у яких як такого і немає бажання щось робити. Законодавство другого етапу реформи також має на увазі під собою той факт, що лікар за необхідністю повинен дати напрям пацієнтові до вузькопрофільного фахівця, але він не повинен давати напрямок до конкретного лікаря. Тобто сам пацієнт повинен вирішувати хто стане його лікуючим або профільним лікарем. Сімейна медицина вже неодноразово показала українцям про необхідність мати свого сімейного лікаря, який в екстрений момент направить до відповідного фахівця.

Чого чекати від змін в сучасній медичній реформі

Як вже сказали, третій етап медичної реформи ознаменується введенням ліцензування лікарів, що буде гарантувати більш професійний підхід і якісне надання медичних послуг. Права і закони свідчать що ліцензування є визнанням держави, що цей фахівець може займатися своєю професією. Також це своєрідний захист адже ліцензованих лікарів не можна просто так звільнити, а також не можна не надавати їм роботу. Для пацієнтів плюс в ліцензії в тому, що, якщо вони не задоволені роботою і наданням медичних послуг того чи іншого фахівця - вони можуть поскаржитися в ліцензійну раду. Скарги будуть розглядатися відповідною радою в результаті чого фахівець може бути оштрафований, йому можуть запропонувати пройти додаткове навчання або ж позбавити ліцензії через низку порушень.

Наявність ліцензованих лікарів на глобальному державному рівні внесе розуміння скільки фахівців працюють на своїх місцях насправді і яких спеціальностей ще не вистачає для повноцінної медичної профільної картини. Що стосується нині існуючого медичного реєстру так він вже дуже застарілий, останні новини і дані в нього ніхто не вносить, в результаті в ньому як і раніше внесені ті лікарі, які вже не працюють на своїх місцях, а також є в списках люди, які одночасно займають кілька посад одночасно.

Що нового в медицині

Також будуть мати місце продовження договорів з НСЗУ. Як вже було встановлено раніше в рамках цієї програми буде проведено фінансування за прямими договорами з медичними установами. Згідно зі встановленими наведенням лікарні з господарського кодексу України будуть неприбутковими підприємствами. При цьому лікарні мають право самі розпоряджатися своїми фінансами, складати звіти, графіки, фінансові плани, а також формувати зарплату своїх співробітників.

Ті лікарні, які з різних причин не укладуть відповідні договори з НСЗУ не зможуть отримувати фінансування з державного бюджету і повинні будуть самі шукати інші способи фінансування.

Продовженням реформи стане програма медичних гарантій. У цій програмі буде надання послуг по 6 напрямам: первинна допомога, спец амбулаторна і стаціонарна допомога, екстрена та паліативна допомога, а також реабілітація. Продовжиться модель оплати, згідно з якою «гроші направляються за пацієнтом. У первинній ланці, яка стартувала в 2017 році цього вдалося домогтися всього за один рік. Але для спеціалізованої допомоги на це знадобиться значно більше часу. Фахівці прогнозують, що повноцінного переходу на таку модель оплати можна чекати протягом двох-трьох років.

Пацієнтам необхідно буде зрозуміти для себе яка їм необхідна послуга: екстрена або ж планова. Якщо процедура екстрена, то всю їх вартість покриває НСЗУ, так як екстрені процедури входять в програму медичних гарантій. Тому прейскурант і будь-які тарифи повинні бути відсутніми на проведення екстрених послуг. Екстрена допомога надається пацієнту, навіть якщо у нього немає складеної декларації з сімейним лікарем, а для планових процедур необхідна наявність підписаної декларації з сімейним лікарем.

Запис до лікаря буде через інтернет

Щоб НСЗУ оплатила планові медичні послуги, то обов'язково має бути направлення, яке можна отримати у сімейного лікаря, або у лікаря фахівця. Відповідно в цьому питанні і потрібна декларація з сімейним лікарем. Коли пацієнт звертається за тією чи іншою послугою в вибраний ним медичний заклад необхідно звертати увагу на той факт, чи є в обраній установі знак НСЗУ і відповідно ознайомитися зі списком послуг, які покриваються. Якщо є знак НСЗУ і список послуг означає в цій установі працює програма медичних гарантій. На планові медичні послуги запис проводитися в режимі онлайн, отримати замовлену послугу можна в зазначений час і у конкретного лікаря. Якщо ж за надану послугу зажадали оплату або неякісно її виконали, то пацієнт може залишити свою скаргу на гарячу лінію НСЗУ. Номер гарячої лінії 16-77.

Але варто також відзначити, що програма медичних гарантій не буде покривати всіх послуг. Тобто фахівці абсолютно законно можуть стягувати відповідну плату за проведення певних послуг. В першу чергу додаткова плата буде стягуватися за послуги, які не пов'язані з медичною допомогою, а пов'язані з додатковим забезпечення. Наприклад, це буде покращений сервіс, палата в якій буде знаходитися пацієнт, а також харчування та ряд інших послуг, які не пов'язані з медичним лікуванням. Тобто, медичний персонал забезпечує пацієнта додатковими зручностями і за це отримує прибуток.

У програму медичних гарантій не буде входити стоматологія (тільки дитяча і ургентна). Офіційний сайт міністерства охорони здоров'я ще не опублікував текст, де будуть ціни і повний список послуг, що надаються НСЗУ.

На первинній ланці вся система буде електронною. Тобто отримати будь-яке направлення до обраного лікаря можна буде через інтернет. Обіцяється впровадження е-лікарняних, е-рецептів та інші необхідні елементи.

Ще одним приємним нововведенням для пацієнтів стане те, що в єдиний медичний простір будуть включені заклади, які зовсім недавно вважалися «клініками для обраних людей». Зокрема, зараз мова йде про київську клініку «Феофанія», а також про установи Академії медичних наук, після реформування в цих лікувальних установах зможуть лікуватися всі бажаючі пацієнти. Окрім цього і інші приватні клініки також будуть підписувати договори з НСЗУ. Обіцяється, що надання та отримання медичних послуг буде на вищому рівні, а ціна доступною для будь-якого шару населення.

Відбулася затримка з програмою «Безкоштовна діагностика». Ця програма є елементом раніше озвученої програми медичних гарантій, вона повинна була стартувати в 2019 році. Але проект так і не стартував. У МОЗ пояснили, що для цього необхідно ще ряд дій, після виконання яких програма почне діяти. Міністерство охорони здоров'я, уточнює і підкреслює, що ці послуги будуть надаватися разом із загальними медичними гарантіями з 1 січня 2020 року.

Що буде зі страховою медициною

Роль страхової медицини

Деякі пацієнти і користувачі задаються питанням чи не втратить свою суть страхова медицина. Хоча по факту у нас і немає медичного страхування. У МОЗ піднімалося це питання поряд з питанням про програму «Безкоштовної діагностики». Ще рік тому чиновники стверджували, що ніякого додаткового страхування крім як того, яке оплачує держава не потрібно, а зараз до цієї теми стали приділяти помітний інтерес.

Як правило медична страховка входить в обов'язки оформлення соціального пакету співробітників великих компаній, окремо такі поліси громадяни не поспішають купувати. У самому міністерстві вважають, що країна і сучасний стан справ в ній не готові прийняти загальнообов'язкове соціальне медстрахування. Тому тільки в 2020 році з'явитися хоч якесь розуміння про необхідність цієї послуги. Це станеться тоді, коли з'явиться перший мінімум гарантованих державою медичних послуг на всіх рівнях. Тому медичне страхування стане наступним питанням і етапом в реформі після гарантованого пакету послуг від держави інакше немає сенсу розвивати ринок страхування без відповідної реформи. Як і раніше для обговорення цих питань буде проведено форум, де відповідні фахівці знайдуть рішення, яке хочеться вірити буде вигідним для населення.