Домна Доброрідна 16 вересня

Щорічно 16 вересня православні віруючі вшановують пам'ять святої Домни Никомідійської. У народі цей день називають "Домна Доброрідна".

Ідоложриця на ім'я Домна жила у найстрашніші часи для християн, коли правили Максиміан і Діоклітіан. Одного разу язичниця ознайомилася з працями апостолів і раптово змінила віросповідання. Тоді вона прикинулася божевільною і втекла з палацу.

Після цього Домна оселилася в дівочій обителі, зрізала волосся і одяглася в чоловічий одяг. Наступним притулком святої була печера. Дізнавшись про те, що монастир, який дав їй притулок, розгромлено і спалено жорстокими імператорами, вона повернулася до міста.

В цей час рибалками були спіймані в сітки останки мученика Дорофея та ще багатьох страчених православних. У свою чергу свята поховала їх з почестями і доглядала за могилами до тих пір, поки її саму не стратили за віру в Бога.

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

На Русі був звичай у цей день збирати навколо будинку усілякий мотлох. Вважалося, що це захистить від пристріту. Також у цей час продовжувалося прибирання льону. Наші предки старалися не затягувати з цією справою і завершити її до того, як почнуться осінні дощі.

Іменини в цей день

Олексій, Андрій, Василь, Василина, Володимир, Домна, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, Пімен, Роман, Сергій, Пилип.