Голова Національної комісії державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко заявила, що в Україні потрібно підвищити ціни на світло для населення з-за субсидій, які створюють на ринку електроенергії дисбаланс, що сприяє зростанню ціни електрики для великого бізнесу. Про це вона повідомила на засіданні комітету Верховної Ради.

За словами чиновниці, розрив між цінами покривають "бізнес-споживачі".

"Основні причини зростання вартості електроенергії для промислових споживачів — це, по-перше, перехресне субсидування між вартістю електроенергії для населення і непобутових споживачів. Проблема, з якою ми зіткнемося, це підвищення вартості електроенергії для населення, щоб непобутові споживачі не покривали цей розрив", — сказала Кривенко.

Ще одним фактором зростання ціни, за словами Кривенко, є зростаюча частка електроенергії з відновлюваних джерел енергії за "зеленим" тарифом.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

"Також чинником зростання вартості є зростання первинного палива: вугілля, газу, без яких неможлива генерація електроенергії", — додала чиновниця.

Також її висловлювання пов'язане з запуском нового оптового ринку електроенергії, який відбувся 1-го липня. Реформа ринку електроенергії передбачала впровадження європейської моделі, яка повинна була стимулювати в країні конкуренцію та появу нових учасників ринку.

Проте основними одержувачами вигоди від впровадження нового ринку електроенергії опинилися державні компанії.

Незважаючи на покладені на держкомпанію НАЕК "Енергоатом" функції постачальника зі спеціальними зобов'язаннями, в рамках якої вона повинна була продавати електроенергію для населення за ціною, що не перевищує певний рівень, компанія підняла середні ціни до 0,70 грн/кВт-год.

Ціна продукції іншої, "Укргідроенерго", також зросла на ринку на 47% — з 0,7 до 1,1 грн/кВт-год. При цьому тариф теплової генерації на ринку знизився на 12% — до рівня тарифу липня 2017 року.

Нагадаємо, що кияни "викинули" десятки мільйонів на електрику.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям підготували тарифний сюрприз.

Також портал Знай.ua писав, що "Укренерго" готується до запуску нового ринку електороенергії.