У Чехії, згідно офіційних даних, проживає більше 150 тис. українців, включно з нелегальними та сезонними працівниками. Проте, щоб отримати хорошу роботу варто попіклуватися про нострифікацію диплома та володіння чеською мовою.

Підтвердити диплом у Чехії вдається далеко не всім. Країна досить лояльно ставиться до іноземців і у більшості випадків нострифікація диплома проходить все-таки успішно, але на ступінь нижче. Про це виданню “Факти” розповіла Марія, яка працює і живе в Празі 5 років.

Заробітчани в Чехії

"У Чехії українські дипломи визнають, але не завжди на 100%: в основному визнають дипломи на ступінь нижче. Тобто, якщо в Україні ви мали диплом магістра, то, швидше за все, отримаєте диплом бакалавра", - сказала заробітчанка. Заробітчанка Марія

Більшість українців в Чехії працює на заводах, будівництві або покоївками в готелях. Але останнім часом тенденція змінюється і багато українців влаштовуються на роботу у міжнародні IT-компаніях. Також з'явилося багато українських лікарів, медсестер і стоматологів.

Популярні новини зараз

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Заробітчани в Чехії

Особливо хороша новина для інженерів-магістрів, вони можуть сподіватися на те, що і в Чехії його диплом буде мати силу. До того ж країна підтвердить його ступінь.

А от про вивчення мови краще подбати заздалегідь, тому що без знання чеської навряд чи можна знайти хорошу роботу. У Чехії потрібно одразу уточнювати погодинну оплату і кількість годин роботи в місяць.

Заробітчани в Чехії

"У Чехії погодинна оплата. Мінімум 80 чеських крон платять за 60 хвилин роботи. Це приблизно 90 гривень", - говорить Марія. Заробітчанка Марія

Тобто, якщо працювати п'ять днів на тиждень по 8 годин, то в місяць мінімальна чеська зарплата складе приблизно 15 тис. грн.

У Празі зарплата вища і становить близько 100 крон, а це 4-5 євро за годину. А висококваліфіковані або досвідчені фахівці можуть претендувати на 100-200 крон. Далі все залежить від кваліфікації.

Нагадаємо, раніше повідомляли, у що інвестують зароблені кошти українські заробітчани

Як повідомляв портал "Знай.ua", куди їздять українці та які зарплати отримують за кордоном

Також "Знай.ua" писав, що українці влаштували провокації під час урочистих заходів з нагоди 80-ї річниці Другої світової війни