Останнім часом кількість поїздок в зону відчуження значно зросла, і туристи з усього світу приїжджають туди, щоб побачити наслідки жахливої трагедії.

Відвідуваність Чорнобиля

За 2018 рік у зоні відчуження побувало 72 тис. туристів, а в 2019 році їх кількість на 20% більше. Про це повідомив голова Держагентства з питань зони відчуження Віталій Петрук.

Такий туристичний бум обумовлений виходом серіалу "Чорнобиль" на американському каналі НВО, який визнали найкращим міні-серіалом в США.

"Кількість туристів дуже зросла, особливо після виходу серіалу "Чорнобиль" від НВО", – підтвердили в компанії Go2Chernobyl.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Також в Чорнобильську зону зараз їдуть не тільки іноземці, але й українці стали виявляти набагато більший інтерес.

"Чорнобильська зона відчуження, звичайно, користується великим попитом серед іноземців, тому кількість іноземних гостей з абсолютно різних країн світу збільшується з року в рік. Але останнім часом і кількість наших співгромадян, які бажають відвідати наші тури, збільшилася", – пояснили в компанії Chernobyl Exclusive Tours.

В уряді задумалися про те, щоб серйозно перетворити зону в туристичний центр. Український лідер Зеленський навіть дав Уряду низку доручень щодо реалізації цих планів протягом трьох місяців.

Таким чином, планується, що уряд займеться стимулюванням відродження Чорнобильської зони та створенням умов для використання туристичного потенціалу, популяризації та утвердження бренд-меседжу "Безпечний Чорнобиль".

Тури і причина перебування

В зону відчуження їдуть з різних причин: одні піддаються хвилі ажіотажу, іншим цікава історія і пам'ять про катастрофу, треті хочуть самостійно відчути атмосферу, яку бачили в кіно або іграх.

У компанії-організатора турів кажуть, що у людей зазвичай одні й ті ж питання. Багатьох цікавлять локації, які вони зможуть відвідати, набір речей, які потрібно взяти з собою. Але одним з головних питань залишається - чи небезпечна поїздка для здоров'я.

"Якщо люди їдуть до Чорнобиля, то саме ця історія їх і цікавить. Як виглядає мертве місто Прип'ять, можна побачити саркофаг своїми очима, погодувати велетенських сомів, зробити фото на фоні популярного колеса огляду – це саме те, що очікує побачити кожен, хто відвідує зону", – розповідають організатори турів.

Цікаво, що особливою популярністю у компаній користуються одноденні групові поїздки.

Правда, часто іноземці вибирають і інші типи турів, наприклад, дводенний приватний.

Що потрібно знати про поїздки в зону

Високий сезон починається вже зараз і триватиме до першого снігу.

"Так званий гарячий сезон для поїздок в Чорнобильську зону відчуження припадає на час з середини квітня до середини жовтня. Взимку найменш активний період", – відзначають в одній з компаній-організаторів.

Коштує все це задоволення по-різному. Одноденні екскурсії коштують від 800 до 1200 грн. в залежності від часу і компанії. За дводенні тури доведеться заплатити вже від 3 тис. грн. і вище. У вартість входить ночівля в готелі, поїздка туди і назад, відвідування додаткових об'єктів і тривалі прогулянки з гідами та цікавими історіями. Також можна вибрати для себе індивідуальний тур, ціни на який стартують від 1200 грн.

Організатори турів відзначають, що радіаційний фон місцями може бути підвищений, але розробляються спеціальні безпечні маршрути, які б не зашкодили здоров'ю туристів.

Для поїздки в зону відчуження потрібно вибрати максимально зручну і закритий одяг, а також взяти з собою воду, їжу і документи.

"Своїм гостям ми завжди радимо в першу чергу не забувати паспорта, також одягати максимально закриває все тіло одяг. Не забувати про те, що це важка і довга екскурсія, тому варто брати з собою воду і їжу. А також слідувати інструкціям супроводжуючого", – кажуть організатори.

Для поїздок в зону радять вибирати міжсезоння – весну або осінь, коли і не жарко і не холодно.

"В цей час листя на деревах мало і хороший огляд міста. Знань особливих ніяких не потрібно – гід розповідає все: як поводитися і чого не можна робити", – додали в компанії.

Нагадаємо, що українцям показали цікавий маршрут в Чорнобилі.

Як повідомляв портал Знай.иа Чорнобиль "атакували" десятки тисяч туристів.

Також портал Знай.иа писав, що яскраві промені обняли забутий Богом Чорнобиль.