Київський апеляційний суд звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 колишнього начальника протиповітряної оборони "Слов’янської бригади" самопроголошеної "ДНР" Володимира Цемаха.

Це може спричинити дуже серйозні наслідки для України і її відносин із Заходом і не тільки. Принаймні, таку думку висловив в студії каналу Politeka експерт Юрій Романенко.

Вже сам факт звільнення особи, котрій закидували чи не найбільший злочин, Романенко називає "ударом штанги" - настільки це було раптово та суперечливо.

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

"По ньому йде підготовка у Міжнародний суд. Відповідно, Україні потрібно було передати Цемаха. Якщо це ключовий свідок, то позиції України стануть міцнішими у суді, і відповідно наші можливості тиснути на Росію", - підкреслив Романенко.

Популярні новини зараз

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Володимир Цемах, фігурант справи про катастрофу МН17

Експерт нагадує, що саме Цемах "засвітився" на супроводі того самого "Бука", який знищив малазійський Боїнг.

"Виникає питання: а під які "особисті зобов'язання" цей терорист може бути звільнений? Ми розуміємо, що може бути звільнений тільки якщо є домовленість про обмін, тому що у російських ЗМІ була інформація, що 7 вересня може відбутися обмін "всіх на всіх". Мова йде про тих українців, котрі за ці роки опинилися у "лапах" росіян, включаючи Сенцова і саме Цемах фігурував, як один із кючових у цьому "обмінному пакеті", - зазначив Романенко.

Володимир Цемах

Головна небезпека у всій цій історії на думку Романенка полягає у тому, що Україна втрачає найбільшу доказову базу у справі про МН17. Як будуть розгортатися події далі, поки що невідомо.

Слід відзначити, що 26 червня українські спецслужби вивезли Цемаха з окупованого Сніжного. Для його затримання українська спецслужба наприкінці червня провела спецоперацію на окупованій території Донбасу.

Нові підозрювані у справі рейсу МН17

За даними журналістів, Росія хоче отримати Володимира Цемаха в межах обміну. Низка українських ЗМІ повідомляли, що Росія навмисно затягує процес обміну полоненими, вимагаючи повернути Цемаха, щоб зірвати міжнародний суд у справі про знищення Боїнга 777 рейсу MH17 над Донбасом. Варто додати, що 17 липня 2014 року пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі. Усі 283 пасажири й 15 членів екіпажу загинули.

Нагадаємо, "Удар штанги" у справі МН17: Романенко пояснив, що спільного між звільненням Цемаха і обміном полоненими.

Як повідомляв портал Знай.ua, українські силовики допитали головного свідка і співучасника трагедії МН17 Цемаха.

Також Знай.ua писав, екс-бойовик "ДНР" Цемах приголомшив зізнанням про катастрофу MH17.