День руху незалежності в Тунісі

Після закінчення Другої світової в Тунісі розгорнувся активний рух за незалежність. Військовий опір французьким колонізаторам ширився все сильніше, навіть враховуючи репресії. Фелахи спалювали садиби плантаторів колоністів, підривали мости і вбивали офіцерів. У 1952-1953 роках довелося знімати великий урожай під захистом танків.

У Туніс послали 70 тис. чоловік, але і це не зупинило визвольний рух, тому в 1955 році довелося піти на поступки, і Франція погодилася дати Тунісу незалежність, але права визначати зовнішню політику країни не дали. У 1956 році підписали нову угоду, за якою у Тунісу була повна незалежність, це сталося в кінці березня, а в квітні того ж року Хабіба Бургиба обрали прем'єр-міністром.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Чудові новини!

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

День народження бюстгальтера

Перший патент на бюстгальтер видали 3 вересня 1914 року, його назвали Caresse Crosby, а належить патент американці Мері Фелпс Якоб. Вона відмовилася від жорсткого корсету і створила конструкцію з двох хусток і стрічки. Тоді всі жінки носили корсети, тому і новий винахід не мав успіху.

Але чоловік Мері працював у корсетній фірмі, запропонував господарям таку новинку, і вони придбали у неї патент за 1500 доларів. Це були великі гроші, для прикладу, 260 доларів коштував автомобіль. Сьогодні ця важлива частина інтимного жіночого туалету проводиться із застосуванням найсучасніших технологій і постійно вдосконалюється.

Православні свята:

  • Преподобного Аврамия, чудотворця Смоленського.
  • Преподобної Марфи Дивеевской.
  • Апостола від 70-ти Фаддея.
  • Святкування Светописанного образу ікони Пресвятої Богородиці.

Тадей Проповідник

В цей день відзначається пам'ять святого Тадея — апостола від семидесяти. У наших пращурів це був день збирання льону. Так як відзначали ще день Васи Алонської, то говорили, що «Баба Василина про льон дбає». Потім льон потрібно було розкласти на луках. З нього вийде волога, а льон стане гнучким і м'яким. Але на всяк випадок вимовляли слова: «Полежи, мій льонок, білий та м'який, не бійся ні вітру, ні вихору, ні частого дощику, ні червоного сонечка». А ще дивилися за прикметами: якщо небо чисте і сонце ясно світить, то така погода буде і ще чотири тижні.

Народні прикмети на 3 вересня

Іменини в цей день

Олександр, Єфрем, Ігнатій, Корнилій, Павло, Рафаїл, Тадей

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.