День пам'яті загиблих захисників України – це абсолютно нове свято, який вперше відзначається в цьому році. Дата урочистості встановлена на 29 серпня саме тому, що в цей день 2014 року в Іловайську загинуло найбільше українських військових.

День пам'яті загиблих захисників України 2019: як з'явилося свято

В 2019 році Володимир Зеленський підписав указ про встановлення Дня пам'яті загиблих захисників України. І в цьому ж році свято відзначали вперше в нашій країні.

Соняшник став символом торжества і пам'яті загиблих військових. Тому що саме в цей час він вже дозрів, але збирати його було складно.

День пам'яті загиблих захисників України

Варто нагадати, що ще за тиждень до трагедії, 18 серпня під контролем українських військових перебувала більша частина території Іловайська. Але 23-24 серпня туди були введена російська регулярна армія і наші військові були оточені. 29 серпня з подачі Путіна був створений коридор для виходу українських військових.

Популярні новини зараз

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Показати ще

30 серпня сили АТО почали вихід з міста, але бойовики їх розстріляли. Міноборони заявило, що в Іловайську загинуло близько 108 українських військових, сотні було поранено й захоплено в полон. За підтвердженими даними військової прокуратури, в Иловайском котлі загинули 366 військових, 429 були поранені.

День пам'яті загиблих захисників України 2019: традиції свята

Торжество абсолютно нове, але одна і, мабуть, найголовніша традиція свята вже є. Військові, які були під Иловайском, а також родичі загиблих і ті, хто розшукував тіла солдатів збирають соняшники в кількості рівній загиблим у 2014 році солдатам і везуть їх під стіни Михайлівського Золотоверхого собору, де знаходиться стіна пам'яті.

Також на Михайлівській площі сьогодні відбудеться хвилина мовчання на честь загиблих українських військових.