На сегодняшний день этот праздник в Украине с шумом и смехом отмечают ежегодно. День знаний наполнен: звонками, волнением как со стороны учащихся, так и их родителей, огромным количеством пышных букетов цветов и конечно больших белых бантов, которые традиционно вплетают девушки в волосы на праздник. Те кто впервые переступают школьный порог, нервничают больше всех, потому что для них это новая ступень в начало новой жизни.

Немного истории праздника

Этот день является традиционным праздником для нескольких стран бывшего Советского Союза, а именно для: Украины, России, Армении, Белоруссии, Казахстана, Молдовы и Туркменистана. Ка пример, в Японии школьники отправляются на обучение в апреле, а выпускные звонки отмечают в марте. В Румынии ученики на свой первый звонок идут в середине сентября, а на последней в июне.

Не редко возникает у всех вопрос - почему День знаний отмечают именно 1 сентября? Мы готовы рассказать вам подробнее о том как был избран и утвержден этот день для празднования - Дня знаний.

В период Киевской Руси не было отведено конкретной даты, которая бы отвечала за начало учебного года. В течение всего лета дети вместе со взрослыми работали на полях, а по приходу осени отправлялись в школу учится.

В Советском Союзе был известный педагог Федор Брюховетский, стал тем, кто выдвинул идею о закреплении одной даты для начала обучения 1 сентября, и он же дал название - День знаний.

Популярні новини зараз

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Согласно этому уже с 1984 года проводятся торжественные линейки шумные мероприятия, во время которых учителя и представители местной власти выражают гостиной и напутственные речи всем присутствующим на праздновании Дня знаний.

Щорічні святкування проходять в приємній атмосфері, школярі дарують своїм вчителям величезну кількість квітів, на відміну від Німеччини, тут прийнято, щоб школяр приходив на перший дзвінок з великим пакетом, який напередодні свята вони роблять самостійно. У нього поміщають всі необхідні речі для школяра на уроках, солодощі, дану традицію зберігають вже близько ста років. У США, наприклад і по сьогоднішній день не призначили певну дату для початку навчального року, в кожному штаті своє правило і вони індивідуально вирішують - коли ж школярам приступати до навчання. Деякі йдуть в школу на початку липня, але є і такі, хто сідає за парти лише у вересні. В Австралії навчальний рік і зовсім починається в лютому.

Народний календар, прикмети і традиції

Садівники орієнтуються на цей день щодо огородніх робіт, на 1 число випадає свято Андрія Стратилата і Теклі, в цей день рекомендується збирати урожай буряків, вважають, що саме до цього часу вони повинні знаходиться в землі. Якщо в цей день садівники спостерігали вітер з півдня, то це свідчило про те, що їх чекає успішний урожай вівса в цьому році.

В цей день народилися

Відомий американський письменник Едгар Берроуз (1875 - 1950), його знають як автора романів про Тарзана.

Фізик, хімік з Англії Френсіс Астон (1877-1945), він став лауреатом Нобелівської премії з хімії.

Американська співачка Глорія Естефан рід (1957), вона родом з Куби.

День ангела в цей день відзначають - Андрій, Микола і Тимофій.

Чим примітний день в історії

У цей день в 1482 році воїни під керівництвом Кримського хана Менглі Грея, захопили і серйозно зруйнували Київ. Ще в цей день в далекому 1712 році місіонером Франсуа Ксавьє Антреколь, було відправлено лист з Китаю до Франції, в якому він детально розповів про секрет виготовлення китайського фарфору. Саме з цього часу для Європи розкритий секрет тонкощів технології виробництва такого фарфору.

1 вересня 1887 року Емілем Берлінером був отриманий патент за винахід грамофонної пластинки.

1902 рік став відомий завдяки тому, що в цей день у Франції глядачі на великому екрані змогли побачити перший в світі науково-фантастичний фільм «Подорож на Місяць», його режисером став Жорж Мельєс.

важливий день в історії

Ще 1 вересня 1939 року - як загальна інформація була вперше опублікована стаття о чорні діри.

Через роки в 1964 - маленькі телеглядачі змогли побачити на екранах своїх телевізорів передачу «На добраніч, малюки!». У цей день в 1714 році згідно з указом Петра I була створена перша Державна бібліотека в Росії, яку побудували в Петербурзі.

Померли у цей день

Непростим став цей день для всього світу, так як саме сьогодні закінчилося життя кількох великих людей.

Ян Брейгель Молодший (1601-1678) - був нідерландським художником, і онуком Пітера Брейгеля.

Теодор Ніколя Гобл (1811-1876) - був відомим французьким хіміком, йому першому вдалося отримати лецитин.

Франсуа Моріак (1885-1970) - був великим французьким письменником, лауреатом Нобелівської премії в 1952 році, прославився написаними повістю «Поцілунок, дарований прокаженому», і романом «Клубок змій».

Православні святкування в цей день

Пам'ять мученика Андрія Стратилата і з ним 2593-х мучеників (284-305).

Пам'ять святителя Питирима, єпископа Великопермського (тисячі чотиреста п'ятьдесят-п'ять);

Пам'ять мучеників Тимофія, Агапія і мучениці Теклі (бл. 304).

Свято в наш час

У вищих навчальних закладах 1 вересня не відзначають з таким розмахом, як правило це класична лінійка, охайно вдягнуті студенти під звук дзвінка заходять в університет і приступають до освітнього процесу.

На сьогоднішній день традиції підтримуються і багато хто не змінюються довгі роки, так основний традицією є те, що одинадцятикласник піднімає першокласницю і вона дзвенить дзвоником, для всіх хто вперше переступає поріг школи. Відразу після цієї дії всі першокласники та їхні батьки йдуть в свої класи за класним керівниками.

Лінійка в наш час

В цей день всі переповнені позитивними емоціями, день супроводжується гучною музикою, повітряними кульками, які школярі запускають в небо, першокласники не без тривоги сідають за парти і приймаються за вивчення першого уроку.

Під час лінійки все з повагою слухають привітання і настанови на майбутній навчальний рік від своїх вчителів і директора школи, першокласники вчать вірші, щоб розповісти їх перед усіма на лінійці, одинадцятикласники роблять останній ривок для успішного завершення навчання. Кожен учень переступає поріг школи зі своїми надіями: хтось хоче знайти нових друзів, хтось знати все на світі і не відходить від вчителя розпитуючи у нього про все дуже детально. Але кожен з них розуміє, що це новий виток їх життя і отримавши гідну освіту в школі, вони зможуть рухатися далі, вибирати для себе відповідний інтересам і вподобанням університет, а після вже і хорошу високооплачувану роботу. У будь-якому випадку кожна дитина які б не були його успіхи в школі або на додаткових гуртках, завжди буде залишатися гордістю для своїх батьків і перших вчителів, які дали йому перші знання для подальшого зростання в житті.