Одними з найбільш запеклих боїв за час війни на Донбасі вважаються бої з Іловайськ, так званий Іловайський котел. Почалася одна з найтемніших сторінок в історії України 10 серпня 2014 року. А вийти звідти українські військові зуміли лише 29 серпня.

Боєць батальйону Донбас Віталій Фоменко з позивним "Касатка" розповів про всі жахи не стільки бою, як полону, в який він потрапив разом із товаришами по службі.

У Іловайському котлі загинули 366 українських солдатів, 429 осіб були поранені, ще близько трьох сотень були взяті в полон бойовиками так званої "ДНР".

"17 серпня вночі нам надійшов наказ взяти на добу сухпайок і висунутися в Іловайськ. Нам сказали, що ми їдемо туди на добу. Ми зайшли в Іловайськ колоною - і в підсумку провели там рівно 11 днів." - згадує Віталій.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

29 серпня вони просунулися в Многополье і з'єдналися з ЗСУ і бійцями "Дніпро 1". Вони рухалися паралельно двома коллонамі і потрапили під обстріл.

"Танки били, кулемети, у нас 35 машин згоріло за сорок хвилин з втратами, якщо не помиляюся, близько 76 чоловік. Більше чотирьох десятків бійців були поранені."

Командир бойовиком на прізвисько "Лис" сказаал їм, що їх відвезуть до Росії і буде вести переговори з обміну, а поранених відпустять. Так, він дав слово офіцера" і пообіцяв, що в полон "ДНР" їх не віддадуть, але його він не дотримав.

"В полон нас потрапило 112 чоловік, включаючи мене.Чотири місяці ми провели в полоні з знущаннями, з голодом."

Фоменко зізнається, що неважко було зрозуміти, чтоонивоевали з російськими військами. Перше - це манера мови, а друге професійна техніка, що не могло бути у так званій "ДНР".

Полонених тримали в далі будівлі СБУ в Донецьку. Через місяць полону їм дозволили подзвонити рідним і повідомити, що вони живі.

"У підвалі нас дуже погано годували: ложка каші вранці, ложка каші ввечері з шматочком хліба. Ні м'ясного, ні рідкого нам не давали. Хоча ні, за весь час перебування в підвалі два рази нам дали рідке, але вливали туди солярку. Деякі хлопці їли так, бо були дуже голодні. Я не їв. Ми багато втратили у вазі і виходили звідти зеленого кольору. У мене було мінус 16 кг."

В полоні їх контролювали колишній український міліціонери, екс-СБУ-шники і зеки.

"Вони намагалися показати, що ніяких росіян немає, що взяли нас вони і контролюють вони. Хоча бій був з росіянами, у нас в полоні були російські танкісти з документами."

В Іловайські їх водили на роботи. Вони ремонтували приватний будинок на околиці Іловайська. Поки їх водили на роботи, то місцеві їх проклинали. До військових ВСУ ставилися краще, так як це була їхня робота,а їх вважали тими, хто "прийшов вбивати своїх добровільно". Особливо жорстко ставилися до тих, хто був з Донецька.

"Серед нас було двоє зрадників, для яких завжди були поблажки за те, що вони зливали про нас інформацію. Наприклад, одного разу один з них здав, що наш хлопець зробив маленький ножик, щоб різати їм хліб."

Бійці втратили надію на звільнення. Адже сбежатьбыло практично нереально, а на обмін вони вже не розраховували. Однак через 4 місяці їх обрадували звестием про обмін.

"Для обміну нас вивезли кудись у поля на перехрестя вночі, точно не знаю сам, куди. Виходило десять з наших двадцять - з того боку, ми обмінювалися, нас забирала СБУ"

Фоменко Віталій зізнається, що було багато зрадників з української сторони і в цьому криється одна з головних причин Іловайського котла. Адже один з полонених російських танкістів розповів, що вони чекали українських військових три дні і навеняка знали откуд вони прийдуть і куди вийдуть.

"А вони знали і чекали нас - у них вже була інформація, що вони сиділи в окопах в готовності розстріляти нашу колону. Хтось зливав інформацію про нас. Це не одна людина, звичайно, робила. Хто конкретно - ми не знаємо. Вийшовши з неволі, за зрадників ми дали інформацію. Один з них, до речі, навіть продовжив службу в ЗСУ. А тим, хто зливав наші дані противнику, точно нічого не відомо."

Нагадаємо, що у Дніпрі вшанують пам'ять загиблих у Іловайському казані.

Як повідомляв портал Знай.ua, терористи "ДНР" запропонували Україні обмінятися полоненими.

Також портал Знай.ua писав, що бойовики захопили дві сотні людей на Донбасі.