В питанні щеплення дітей, що впродовж останніх років стало одним із найгучніших проблем у суспільстві, сьогодні остаточно було поставлено крапку. Під час пресконференції МОН і МОЗ "Чи будуть дітей без щеплень пускати до шкіл і садочків", що відбулася 14 серпня в будівлі Кабміну, стало відомо про категоричні дії у цьому напрямку. На які зміни чекати батькам, дізнавалися Знай.ua.

За фальшиві довідки заводитимуть справи на лікарів

Цього року вступає в силу жорсткий відбір потенційних учнів та вихованців дитячих садків – без довідки про щеплення жодна дитина не зможе долучитися до занять.

"Якщо дитина не вакцинована і не має медичного протипоказання, що дитина не була вакцинована, вона не повинна бути допущена до школи. Вона повинна мати альтернативну форму навчання. Якщо батьки відмовляються від щеплення – то їхній вибір, але дитина не буде допущена до школи", – наголошує в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Теж саме стосується і дітей, що мають піти до дитсадків.

Тож, у разі відмови батьків від щеплення, на їхніх дітей очікує лише єдиний варіант – дистанційне чи індивідуальне навчання.

Ще одним оновленням стало і введення більш жорсткого контролю дій медичного персоналу – зокрема, видача фальшивих довідок про щеплення.

"Ми закликаємо, щоб батьки вакцинували своїх дітей і ми не будемо звертати увагу, чи в них вже є довідка про вакцинацію, яка є фальшивою. В наступному році, коли вже буде електронна медична картка кожної дитини, там буде вкладено їхнє щеплення. І якщо лікар буде вставляти туди неправдиву інформацію, це вже буде кримінальна справа", – зазначає в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За фальшиві довідки "на килим" викликатимуть директорів шкіл

Стало відомо і про те, що певні "санкції" діятимуть і на адресу директорів шкіл, де будуть виявлені "липові" довідки.

"Це питання, безпосередньо, до органів місцевого самоврядування, які укладали контракт з директором школи: у випадку, наприклад, з Києвом – це КМДА. У разі виявлення подібних фактів треба звертатися до міської чи районної адміністрації – тоді створюється відповідна комісія, яка розглядає більш детально кожну з таких справ", – розповідає Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

За словами Лілії Гриневич, наразі суто візуально не можна виявити, чи фальшива довідка чи ні, тому кожен випадок буде досліджуватися окремо.

"Ми з пані Уляною намагаємося звернутися до здорового глузду батьків, які повинні розуміти. Якщо вони не роблять щеплення своїй дитині, вони ставлять під загрозу і цю дитину, і інших дітей. Найважливіше для суспільства – це впевнитися у тому, що ці вакцини, насправді, зберігаються правильно доставляються правильно і є якісними. Оскільки дуже часто це пов’язано зі страхом батьків – інколи цей страх деформований якоюсь страшною історією з минулого", – відзначає Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Якщо ж українцям доведеться зіткнутися з іншою проблемою – відсутністю вакцин, на що наразі скаржаться жителі з різних регіонів країни, Уляна Супрун теж надала пораду.

"У таких випадках необхідно звернутися до головного лікаря закладу первинної допомоги. А якщо у них немає відповіді, то – до Департаменту охорони здоров'я у вашому місті або вашій області", – підкреслила в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Навчальний рік стартує вже за кілька тижнів, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.