У цей день відзначається народне свято Силуан і Сила. Також 12 серпня православна церква вшановує пам'ять святих апостолів від сімдесяти Силуана та Силу (Силосу), а також святого Іоанна Воїна.

Силуан і Сила 12 серпня: заборони свята

Наші предки в цей день приділяли особливу увагу житу. Так у народі говорили: «На Силу і Силуана жито буває п'яне»; «Посієш жито на Силу — народиться сильно»; «Сила хліб силить».

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Традиційно в цей день святий Сила вкладає в трави і коріння, особливо в лопух, магічні цілющі властивості. Однак збирати кропиву категорично заборонено, тому що на Силуана та Силу вона стає настільки пекучою, що може залишити опік на шкірі.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Вважалося, що на Силуана та Силу відьми напиваються молока і вмирають. Нечистій силі приписували здатність доїти корів до смерті. Саме тому не рекомендується в цей день виводити свою худобу в поле.

Зате якщо після трапези відьма засне, її неможливо розбудити — тоді віруючі селяни припікали їй п'яти соломою, щоб вся її сила пішла в землю. Знаючі люди говорили, що після такого обряду відьма вже ніколи не доторкнеться до корів.

У той же час у святого Іоанна Воїна просили заступництва і втіхи всі скривджені, а на Русі було прийнято молитися цьому святому і про повернення краденого.

Люди вірили, що якщо у цей день обкрадена людина відслужить молебень Іоанну, то злодії виявлять себе самі. Якщо ж злочинець не хотів зізнаватися, приступали до ворожіння. На кого вказували чаклун або ворожка — той повинен був заприсягтися в невинності ім'ям Іоанна Воїна. Православні були впевнені, що якщо людина при цьому збреше — то святий сам її покарає.