Після того, як Апеляційний суд Амстердама відклав прийняття остаточного рішення у справі про скіфський золоті, з'явився реальний ризик для України втратити цінні предмети старовини.

Про це розповів старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Корецького НАН України Олександр Малишев.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

За його словами, в середині липня суд замість того, щоб прийняти остаточне рішення в цій справі, несподівано ухвалив проміжне рішення.

"У справі про Скіфське золоті ми виграли суд першої інстанції. Останнє засідання було 11 березня. На 11 липня було призначено слухання остаточного рішення, але потім його перенесли на 16 липня. А 16 липня суд ухвалив проміжне рішення у справі, яке здається нам небезпечним. Так, в ньому йдеться про те, що рішення суду першої інстанції буде скасовано. Замість цього Апеляційний суд збирається винести своє рішення. А зрозуміло, що якщо суд скасовує рішення на користь однієї сторони, то, як правило, не для того, щоб прийняти рішення на користь цієї ж сторони ", - розповідає Малишев в коментарі сайту "Сегодня"

Як зазначає вчений, це рішення було, як грім серед ясного неба. Однією з можливих причин такої зміни може бути нестабільне ставлення європейських країн до питання конфлікту між Україною і Росією.

"Це рішення, змінює всю парадигму процесу. Політика спочатку присутня в цьому. І європейські суди, на жаль, мають ті ж недоліки, що і європейська політика. Згадаймо ситуацію з поверненням Росії в ПАРЄ", - продовжує експерт.

Популярні новини зараз

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Подібне рішення - великий виклик для української юриспруденції, і потрібно буде докласти багато зусиль, щоб відстояти наші права на скіфське золото, вважає експерт.

"Рішення суду першої інстанції було максимально компромісним - щоб не образити Росію, щоб зняти відповідальність. Зараз же у нас є два виходи. Або рухатися далі і виграти справу в Апеляційному суді. Але зараз апеляційний суд звузив справу і розгорнув її таким чином, як спочатку на цьому наполягала Росія. Або ж ми можемо оскаржити проміжне рішення у Верховному суді і не довести справу до Апеляційного суду. Обидва варіанти можуть бути як виграшними, так програшними. Я вважаю, що нам не треба миритися з проміжним рішенням і треба його оскаржити ", - підводить підсумок Малишев.

Зазначимо, що мова йде про колекцію експонатів із понад 2 тисяч предметів, які використовувалися для оформлення виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", що проходила з лютого по серпень 2014 року в Музеї Аллард Пірсона в Амстердамі. Невизначена ситуація з колекцією виникла після окупації Криму Росією в березні 2014 року. Свої права на експонати, вивезені з півострова, заявили як Україна, так і окупанти. У зв'язку з цим Університет Амстердама, який курирує роботу Музею Аллард Пірсона, призупинив процедуру передачі цінностей, і зараз питання, куди буде відправлено колекція, вирішується через суд.

До слова, частина скіфського золота повернулася в Україну у вересні 2014 го. Але з 584 експонатів Нідерланди повернули на батьківщину лише 19 експонатів - ті, що завжди зберігалися в Києві.

Нагадаємо, Україну зобов'язали сплатити музею Аллард Пірсона за зберігання 111 тисяч євро

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна зчепилася з Росією в суді Аместердама за свої скарби

Також Знай.ua писав, Україна готова заплатити нідерландському музею за зберігання скіфського золота.