Уляна Супрун в. о. міністра охорони здоров'я України у черговому пості на своїй сторінці в Facebook звернулася до теми болі в колінах і розповіла, що хондропротектори не ефективні, повідомляє Politeka.
Отже, за словами Супрун, так звані хондропротектори - добавки, які нібито повинні захищати і відновлювати хрящ, дуже популярні серед спортсменів і пацієнтів з різними формами артриту, найбільш поширені "хондропротектори": хондроїтин сульфату (ХС) і глюкозаминогликан (РР).
Однак, за твердженням Супрун, вони зовсім не ефективні.
Президент розповів свою думку про в. а. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, радий що його сім'ю лікує інший лікар.
В Україні готують масштабну індексацію пенсій: на скільки підвищаться виплати
Як захистити вікна від вибухової хвилі: бюджетний лайфгак від українки
Пенсіонерам двічі перерахують виплати: коли очікувати оновлені суми
Нові правила зняття готівки: ПриватБанк повідомив про обмеження
"Супрун? Ну, по-різному до неї ставляться. Ви ж знаєте, так, як її називають? Слава Богу, у мене є інший лікар, у моєї сім'ї", - сказав Володимир Зеленський.
Хрящ за всіма своїми властивостями повинен бути пружним і гладким. Так як вони забезпечують речовини, які створюють каркас і утримують воду: протеоглікани, гіалуронова кислота і колаген. Протеоглікани - це білки, до яких приєднані довгі вуглеводневі ланцюги. Останні складаються із вже згаданих хондроїтину сульфату або глюкозаминогликана. Ці специфічні компоненти періодично руйнуються ферментами, і замінюються новими молекулами. Тому ці добавки нам формують складні вуглеводи ХС і РР, видобуті з хрящів тварин або зовнішніх скелетів ракоподібних.
"Те, що ми їмо чи п'ємо у складі добавок, має три шляхи: малі молекули, наприклад вітаміни, амінокислоти або сахариди, всмоктуються в кишечнику, білки, крохмаль, дисахариди (як лактоза), і жири підлягають розщепленню ферментами, а розчинні волокна або резистентний крохмаль (складні вуглеводи, які ми не можемо переварити) доходять до товстого кишечника і стають їжею для бактерій. Варіанти, що велика молекула складного вуглеводу проникла в кров, прийшла до хворого коліна і стала його частиною, на жаль, немає. Тобто ХС або РР. не може засвоїтися в спожитому вигляді - він лише частково розщеплюється до простих цукрів, які всмоктуються", - пояснює Супрун.
Дослідження впливу цих речовин на стан суглобів у пацієнтів або лабораторних тварин досить суперечливі, недосконале сплановані і часто проведено упереджено.
Є певні дослідження, які запевняють у короткостроковій перспективі ХС допомагає 20% людей і зменшує біль при ОА.
Тому якщо провести ряд дослідів, а саме такий як рандомізоване подвійне сліпе клінічне з використанням плацебо для контролю з циого можна дізнатися, що "хондропротектори" значно погіршують стан пацієнтів. При цьому можна зробити висновок, що він є малоефективним.