Український інститут національної пам'яті повідомив про відкриття єдиного архіву документів репресивних органів СРСР, до якого зможе мати доступ кожен бажаючий. Про це повідомляє ТСН.

Матеріали спецслужб Радянського Союзу зберуть на Троєщині в колишньому приміщенні заводу “Арсенал” на території банкнотно-монетного двору НБУ. Це буде найбільший у світі архів справ КДБ, документальних доказів радянських репресій та геноциду.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

“Для того, щоб потрапити в архів, потрібна буде заява, яку можна написати, як тут, так і в інтернеті, і паспорт. Якщо тут зараз дозвільний характер пропуску на територію, то в архів буде повідомний. Тобто паспорт, щоб просто ідентифікувати людину”, – розповів директор Галузевого держархіву Українського інституту нацпам'яті Ігор Кулик.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Інституту нацпам'яті виділили половину будівлі, загальною площею 11 тис. кв. метрів. Місця повинно вистачити для сховищ, кабінетів персоналу та читального залу.

“Це буде єдиний відкритий простір для людей. Тут ми хочемо, щоб в якомусь такому open space був і м'який куточок. Тому що, я неодноразово зустрічав, що людям дуже важко відразу сприймати все. Бувало, що людина вперше за 50 років відкривала справу і бачила живого свого батька чи матір, підписи або фотографії... З іншого боку створити можливість вільного спілкування для дослідників, щоб вони могли комунікувати між собою, а також облаштувати невелику кухню”, – описав читальний зал директор Галузевого архіву.

Крім того, в будівлі будуть зберігатися понад 4 млн справ з архівів СБУ та МВС з усіх регіонів України. Творці простору хочуть встановити спеціальні пересувні стелажі для того, щоб вмістити всі документи.

Цікаво, що читачі також отримають онлайн доступ до документів. Оскільки оцифровка архівів може зайняти багато років, в Мережі можна буде знайти тільки загальні, або гучні справи, адже “майже половина справ на конкретних окремих людей, які не є загальноцікавими”.

За словами Кулика, на втілення задуманого планується витратити як мінімум 300 млн грн і близько 2,5 років. При цьому читальний зал і доступ до перших архівних документів обіцяють відкрити вже через півтора року.

Нагадаємо, у Києві запустять тематичну екскурсію за мотивами серіалу "Чорнобиль".

Як повідомляв портал Знай.uа, Дніпро виявився привабливим для західних режисерів.

Також портал Знай.uа писав, що у Києві знімають фільм "Шевченко: перший самурай" з елементами фантастики і вестерну.