Якщо ви знаєте всі визначні пам'ятки Києва і регулярно бачите їх по дорозі на роботу або біля свого дому, прогуляйтеся по незвіданих просторах підземель столиці. Темні тунелі Києва виглядають зовсім не так, як багато хто їх уявляє. В них немає сміття і бруду, по ним не бігають щури. Кожен тунель має свою історію, призначення і з'явився в надрах не просто так. Професійні діггери не розповідають про місцевість з монотонністю гіда, а втягують в атмосферу, змушуючи нерви, час від часу, напружитися до межі ...

Микільська дренажна система – історичне місце, про яке не знає багато хто з корінних киян. Поверх неї щодня проносяться десятки поїздів метро, ​​і мало хто здогадується, що саме вона утримує дніпровські пагорби, запобігаючи зсувам. Завдання дренажної системи – відводити ґрунтові води, для яких будуються спеціальні колодязі й штольні з похилою підлогою.

Микільську ДШС побудували з матеріалів, які можна було роздобути для такої споруди в XIX столітті – дерева і жовтої цегли. Цього було достатньо, щоб спорудити гідротехнічну споруду, яка діє до цього дня. Дигери метро Києва назвали підземну систему «Миколкою», так як будувалася вона при Миколі II.

Що можна побачити?

• Плюшеву мишу;

Популярні новини зараз

Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Показати ще

• Сталактити;

• Царський колодязь.

Дигери в Києві водять всіх бажаючих на цікаві екскурсії, але ні в якому разі не наражають на небезпеку і загрозам життю. Однак не варто дивуватися абсолютно несподіваним і здавалося б недоречним речам в підземних тунелях.

Вхід в Миколку є нічим не примітним люком, який знаходиться прямо біля станції метро Дніпро в Києві. Спустившись в кам'яний тунель, потрібно пройти близько 50 метрів, щоб потрапити в кімнату, де дигери Києва поселили стража тунелю – плюшеву мишу. Туристи жертвують їй монети і слідують вглиб низького тунелю, щоб побачити сталактити, слідом за якими відкривається унікальна гідротехнічна споруда. Називається вона Царським колодязем, і аналогів йому немає у всьому Києві. Глибина колодязя 23 метра, а зверху з нього безперервно ллється вода. Це місце називають також Колодязем вічного дощу. Опинившись під струменями холодної води, в шумі її потоків мимоволі відчувається масштабність і значимість цього місця. Територіально Царський колодязь знаходиться біля парку Вічної Слави.

Чого не варто боятися?

• Високих вод;

• Щурів;

• Заплутаних лабіринтів.

Підземний тунель ніяк не облаштований для туристів.

Так, в Микільській ДШС темно – дигери надають ліхтар.

Так, в тунелі волого і є глинисті калюжі – туристам видають високі армійські чоботи.

Однак тут немає течій, високих вод і нечистот, тому немає і щурів, їх боятися не варто.

У підземеллі холодно, температура близько 12 градусів, тому потрібно одягнутися тепло і практично, взяти головний убір і дощовик.

Професійний дигер не дозволить нікому заблукати у лабіринтах. Деякі проходи досить вузькі і низькі, але в компанії досвідченого екскурсовода проходити їх зовсім не страшно.