В новому дизайні купюри номіналом 1000 гривень Нацбанк використовував піратські шрифти, на які не придбав ліцензію. Про це пише графічний дизайнер Богдан Гдаль.

Як повідомляє Гдаль у своєму профілі у Facebook, напис "Одна тисяча гривень", написано шрифтом Bickham Script компанії Adobe.

Читай Знай.uа у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Справа в тому, що цей шрифт - Bickham Script, створений дизайнером Річардом Ліптоном у 1997 році і потім ліцензований компанією Adobe, в 2016 році взагалі не мав офіційної кириличної версії. Тобто, якщо ним хтось користувався, то це були тільки піратські видозміни, які автоматично вважаються краденими, так як ліцензія шрифту прямо забороняє будь-яку модифікацію форм букв та їх перевидання", - каже дизайнер.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

За словами Гдаля, він звернувся до компанії Adobe, де дизайнер Франко Грисхамер пояснив, що кириличні версії цього шрифту дійсно є краденими.

"До випуску шрифту Bickham Script Pro 3 в 2016 році не було жодної офіційної кириличної версії шрифту. Однак я якось зустрічав піратський зразок у 2012 році на упаковці цукерок у російському супермаркеті в Німеччині... Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. У будь-якому випадку, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни в шрифт", - повідомив дизайнер.

Варто відзначити, що такий же шрифт НБУ використовував для дизайну купюри номіналом 20 гривень, представленої у минулому році.

Нагадаємо, Нацбанк змінив процедуру оформлення картки.

Раніше Знай.uа повідомляв, Нацбанк вводить найбільшу купюру в 1000.

Також Знай.uа писав, у Києві набирає обертів підступна схема розводу.