Роботодавці в Україні скоро можуть залишитися без робочих рук. Уся річ у тому, що людей, які старші за 45 років, не хочуть брати на роботу. Роботодавці віддають перевагу молодими, тоді як ринку праці українців старше 40-ка вже 50%.

Ця цифра постійно зростатиме. За даними загальнонаціонального дослідження "Що українці думають про права людини", найчастіше українці стикаються з дискримінацією за ознаками віку (37,4%). На ринку праці людей 40-45 років найбільше – 25,6%. А економічно активного населення старше 40 років у нас 50,3%, йдеться у звіті Держстату. Найчастіше роботодавці дискримінують саме вікову групу прямим або непрямим способом: потрібен, наприклад, "активний і амбітний співробітник в молодий колектив".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Стосовно професій, то найчастіше дискримінують за віком секретарів, офіс-менеджерів, операторів ПК, водіїв і кур'єрів. Як фахівцям-початківцям, так і пенсіонерам знайти роботу непросто, йдеться в дослідженні Міжнародного кадрового порталу Headhunter.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Водночас, за даними дослідження, в останні кілька років роботодавці України почали активніше працевлаштовувати фахівців без досвіду. Такий підхід дає можливість отримати лояльніших співробітників, готових працювати за невеликі гроші, і в перспективі вирощувати висококваліфікованих професіоналів всередині компанії. Майже в половині офісів є програми стажувань для студентів і фахівців-початківців.

працівник банку

"Роботодавці не бачать і ще не сприйняли перекіс на ринку праці в бік старшого покоління. Хоча це очевидно. Тут ще спрацьовують стереотипи, що після 45 років людина ні на що не здатна, не може нічого нового. Люди часто самі себе сприймають старими: вони закриваються і в 40 років вважають себе мало не пенсіонерами. Хоча сьогодні сорокарічні й п'ятдесятирічні володіють комп'ютерними навичками. Вони користуються смартфонами та іншими технологіями. Взагалі, рамки молодості потрібно переглядати", – говорить Лідія Ткаченко.

Нагадаємо, раніше зазначалося, що з початку поточного року середня пенсія по Україні зросла на 253 гривень і становить 2899 гривень.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у цьому році для багатьох українців в органах Пенсійного фонду України змінили вид пенсійних виплат на інші.

Також "Знай.uа" писав, що одержувачі монетизованої субсидії, які мають заборгованість по комунальним послугам, не будуть в майбутньому отримувати "живі" гроші на руки.