Після успіху серіалу "Чорнобиль" від американської компанії HBO до катастрофи на ЧАЕС значно збільшився інтерес всього світу. Однак інформацію про подію намагалися приховати. Через 5 років після аварії не можна було точної оцінити масштаби трагедії.

Про це для видання Washington Post пише публіцистка Енн Еплбаум, яка в 1991 році побувала в Чорнобилі.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Всі, хто дивилися п'ятисерійний серіал "Чорнобиль" від HBO або читали книгу Сергія Плохія "Чорнобиль: історія ядерної катастрофи", знають, що були й більші проблеми. Шар за шаром брехня та обман огортали катастрофу з самого початку. Спочатку керівництво реактора, а потім – Радянського Союзу намагалися приховати вибух. Потім вони намагалися приховати людські помилки, які призвели до катастрофи. Саме тому точні виміри не можливо було провести, оцінки не були завершені, про жертв не поінформували", - пише Еплбаум.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Чорнобиль став один із тих речей, які мали величезний вплив на людей, зокрема на українську націю. Так, катастрофа на ЧАЕС породила недовіру до радянського режиму й стала одним з ключових факторів становлення української боротьби за незалежність.

Вибух реактора у Чорнобилі також змусив останнього генерального секретаря СРСР Михайла Горбачова запустити так звану "гласність". Він думав, що, якщо радянські інститути почнуть говорити правду, повторення Чорнобиля можна буде уникнути, а СРСР вистоїть. Але замість цього радянська імперія теж розвалилася.

кадр з фільму "Чорнобиль"

"Субкультура шанувальників Чорнобиля процвітає онлайн. Але це не дивно, тому що ми живемо в часи, коли уроки, вивчені в Чорнобилі, стали забутими. Всередині Росії повернулася культура офіційної брехні. Були заклики заборонити серіал HBO через зображення некомпетентності Радянського Союзу, його брехливість і продажність. Якимось чином все це ображає сучасну Росію і пам'ять про радянської імперії", - йдеться в статті.

Нагадаємо, головний герой стрічки "Чорнобиль" від HBO присадив невдоволених росіян: Радянського Союзу вже давно немає.

Як повідомляв Знай.uа, зону відчуження показали в романтичному підтексті: Чорнобиль таким ще не бачили, яскраві фото.

Також Знай.uа писав, серіал "Чорнобиль" від НВО: як виглядали реальні ліквідатори.