В Україні стартував "літній" сезон виплати субсидій. Проте кількість одержувачів раптово зменшилась, оскільки без опалення більшість українців можуть погасити витрати на послуги ЖКГ. У Мінсоцполітики нам повідомили про підведення підсумків "зимового" сезону субсидій.

Про це пише Сегодня.

За словами представників Мінсоцполітики, наступного року також продовжать виплачувати субсидії готівкою, паралельно буде також і безготівкова форма.

Як платили

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

У міністерстві зазначають, що в квітні і травні українці розрахувалися за "комуналку" краще, ніж у березні, коли люди зрозуміли нові правила оплати та як призначаються ці кошти.

Це підтверджують і дані Держстатистики: якщо за лютневими рахунками за "комуналку" було сплачено 69,4% від нарахованих сум, то за березневим — 100,9%, а за квітневими — 159,9%, тобто відбулося масове погашення боргів. Інакше, субсидій боржникам більше не бачити.

У той же час в уряді повідомили про скорочення фінансування на покриття витрат на субсидії. Виділено 13,56 млрд грн субвенцій з держбюджету місцевим бюджетам на субсидії.

У Мінсоцполітики триває перепризначення субсидій на літній період. У 2018 році держдопомогу в теплий сезон (травень — вересень) отримували всього 1,6 млн домогосподарств. Цього року прогнозують, що отримувачів пільг буде значно більше.

Що буде

Експерти з питань субсидій стверджують, що число одержувачів держдопомоги стабілізується в новому отопсезоне на рівні 3,8—4 млн домогосподарств, це трохи більше 25% від їх загальної кількості.

Середній розмір субсидії становив, за даними Мінсоцполітики, 1508 грн на одну сім'ю, але різниця між мінімальною і максимальною сумою виплат відрізняється в 4 рази.

Нагадаємо, боржникам за комуналку почали нараховувати пеню. Які тепер приходять суми у платіжках.

Як повідомляв Знай. ua, на що українці спускають нечувані суми.

Також Знай. ua писав, що українці можуть собі дозволити на мінімалку.